VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Aggódjunk-e a magyar demokráciáért?

Miközben hazai és külföldi elemzők, politikusok folyamatosan aggódnak a magyar demokráciáért, egy friss nemzetközi felmérés szerint a térségben itt a legerősebb a polgárok elkötelezettsége a liberális demokrácia iránt. Az adatok alapján, a demokráciát féltőknek sokkal inkább Bulgáriáért, Lettországért és Szlovákiáért kellene aggódniuk.

A nemzetközi tanácsadó testületében Bajnai Gordont is magáénak tudó pozsonyi székhelyű GLOBSEC nevű kutatóintézet legfrissebb kutatásában – 2020 márciusában – tíz ország polgárait kérdezte meg politikai értékválasztásairól és helyzetértékeléseiről. A kérdések a média függetlenségétől kezdve a liberális demokrácia értékeinek támogatottságáig kísérelték meg felmérni, milyen is ma a demokrácia megítélése Közép-Európában. A tíz országból kilenc nem okoz meglepetést, hiszen ezt az országcsoportot – amely a három balti államból, a négy visegrádi országból, valamint Bulgáriából és Romániából áll – természetes egységként szokták kezelni az elemzők.

Új és fölöttébb hasznos újítás ugyanakkor Ausztria szerepeltetése a felmérésben. Egyrészt Ausztria mintaország lehet a térség többi állama számára, azaz az itt mért értékek viszonyítási alapként is jól szolgálnak az összehasonlításban. Másrészt pedig talán ez is ösztönzi Ausztriát arra, hogy megtegye a magára régóta várató geopolitikai fordulatát, hogy Németország kistestvéréből – ahová a második világháború utáni időszakba szorult – végre ismét Közép-Európa egyik meghatározó államává váljon.

A felmérés kétségtelenül legnagyobb jelentőségűnek szánt kérdése mintegy összefoglalja a politikai rendszerrel szemben fennálló állampolgári at