VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Gazdag fehérek emelték fel a fekete radikálisokat

A Black Lives Matter aprócska fekete aktivista szervezetként kezdte, mára az amerikai közélet megkerülhetetlen tényezőjévé vált. Felépítése miatt képtelenség érdemi vitára hívni vagy felelősségre vonni, és könnyen pórul járhat, aki nem csatlakozik a tiltakozók kórusához.

(...)

Ezek az elitegyetemeken tanuló milliomos fiatalok nem maguk a Black Lives Matter, de ők a mozgalom közösségi smasszerei és pénzeszsákjai. Ha a BLM nem lenne, ők milliónyi társukkal együtt nem tudnának mit gondolni a világról, ha pedig ők nem lennének, a BLM ma is fekete aktivistalányok marginális és pénztelen gittegylete lenne.

Arctalanság, nem létező felelősség

A Black Lives Matter története 2013-ban indult, amikor a 17 éves, fekete Trayvon Martint egy floridai kisvárosban dulakodást követően lelőtték, gyilkosát, George Zimmermant pedig – mivel a bíróság jogosnak találta önvédelmét – felmentették. Alicia Garza fekete queer aktivista a felmentő ítéletet követően arról írt a Facebookján, hogy meglepi, „milyen kevéssé számít a feketék élete”. A szintén fekete queer Patrisse Cullors ennek nyomán elkezdte használni a #blacklivesmatter hashtaget, s egy harmadik aktivista, Opal Tometi csatlakozásával létrehozták a Black Lives Matter Global Networköt, amely akkor még egy aprócska, korlátozott közösségimédia-térben létező, radikális fekete aktivistaszervezet volt.

Az országos ismertséget egy újabb gyilkosság hozta meg. Egy rendőr, Darren Wilson 2014. augusztus 9-én a Missouri állambeli Fergusonban lelőtte a fegyveréért nyúló, fenyegetőző fekete Michael Brownt. A bíróság ekkor is a rendőr ártatlansága mellett kiálló tanúvallomásokat tekintette hitelesnek. Wilsont felmentették, s ez lázongást, fosztogatást szabadított el a városban. Ekkor vált a BLM szlogenjévé a „No justice, no peace” (nincs béke, ha nincs igazság) frázis.

A hatvanas évek elején a közlekedési eszközökön érvényben lévő szegregáció ellen tüntetők példáját követve a mozgalom aktivistáknak buszutakat szervezett Fergusonba. Közülük kerültek ki azok, akik aztán megalapították a BLM mindmáig egyetlen kézzelfogható intézményes jelenlétét, a tizenhárom egyesült államokbeli és három kanadai alapszervezetet.

(...)

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek