VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Egy életvédő dal

„A magyar könnyűzene történetében korábban soha nem fordult elő, hogy magyar szerző művét egy 10 Grammy-díjas együttes promotálja egy tengerentúli show-műsorban – most azonban angol és magyar nyelven is megszólalt Pajor Tamás életvédő szerzeménye a világhírű Take 6 és a hazai Bolyki Brothers acapella együttesek előadásában. Ez olyan szakmai siker, amelyre évtizedek óta áhítozik a magyar popszakma. Pajor Tamás szerzővel beszélgettünk a Magyarország határait átlépő dal születéséről, amelyre amerikai világsztárok mozdultak rá. – Évekkel ezelőtt született meg bennünk a gondolat, hogy milyen jó lenne egy olyan dalt szereznünk, amely valamilyen közügyet szolgál. A Várva Várt Alapítvány tevékenysége, amely a nem várt terhességek pozitív irányú elmozdulásában nyújt segítséget, támogatható célnak tűnt számunkra. Több száz gyermek életének megmentése valóban példás feladat, amely mellé jó odaállni a saját eszközeinkkel, a művészetünkkel. Így jutottunk el odáig, hogy egy dalt komponáltunk a meg nem született életek megmentéséért."

(Keresztény könnyűzenei világsiker a magyar életvédő dal – Pajor Tamás a Vasárnapnak – vasarnap.hu)

Igen, így született meg a Váradi Méri c. dal a meg nem született gyermekeket képviselő Váradi Mériről... Meghallgatva a dalt, megnézve a klipet és átolvasva ezzel kapcsolatosan a Pajor Tamással készített interjúkat, úgy gondolom, hogy minden adott, hogy ez a dal valóban életvédő és életmentő alkotás legyen.

Sajnos adott a szomorú valóság, az állandó aktualitás, a lehangoló statisztikák arról, hogy több százezer olyan nő él közöttünk, akinek életében már volt abortusz.

Aztán adott a nemes szándék, a pro life-mozgalom, amelybe ez a dal is beleágyazódik, hogy azt jól menedzselt módon, igényes szellemi termékként eladhassa Amerikában is, és az egész világon. Magyarországon, a klipben az ügy mellé állt Halász Judit, Gundel Takács Gábor, Dr. Kemény Dénes, Rost Andrea, Básti Juli, Puskás Tamás, Mező Misi, a Lackfi házaspár, míg nemzetközi téren „A-listás világsztárok” karolják fel a dalt, s minden remény meg van arra, hogy belőle egy We are the World-szerű előadás is létrejöhessen.

Adott a világos cél, ahogy Pajor fogalmaz: „Lehet, hogy fájdalmat okozok, de egyáltalán nem ez a célom, hanem az igazság kimondása, amelyik őszinte szembenézést és helyes változásokat eredményezhet. Ezentúl pedig segítségnyújtás azoknak, akik pont most egy krízishelyzetben vannak és dönteniük kell. Ez a dal azért készült, hogy jól döntsenek, hogy megszülethessenek azok a 'Váradi Mérik', akiknek élniük kell, mert aki megfogan, az már valaki és mindenki egy senki más.”

És túl a látványos klipen és a dallamos refrénű zenén, adott hozzá Pajor szokásosan zseniális, nyelvi leleményeken, bravúrokon alapuló dalszövege. Bár én úgy gondolom, hogy a többihez képest ezen a téren egy kicsit mintha vissza is fogta volna magát, talán azért, hogy a szavakkal való, sokszor öncélúnak tűnő bűvészkedést is alárendelje ennek az életmentő ügynek, missziónak. Minden esetre írt egy drámai hatású dalt, lírai refrénnel, a Váradi Mérit. Hosszú hatástörténete értelemszerűen még nem lehet a dalnak, de olyan visszajelzést már kapott a szerző, hogy korábban abortuszt elkövetett hölgy azt mondta, ha ezt annak idején hallja, nem teszi meg...

Kívánom, hogy ez a dal valóban legyen életmentő dal. Hallgassák meg, nézzék meg, olvassák el, adják tovább és mutassák meg főként azoknak, akiknek szól, akiket érint!

Úgy hívták volna, hogy Váradi Méri De nem hagyták tovább mint pár napig élni Az anyaméh csapda, halálra ítéli Nincs már ami védi, nincs Váradi Méri Eltűnt, mint egy átlag lélegzetvétel Szemüveg pára, amit véletlen szégyell az ember Dacolva az életveszéllyel Mint a kert, ha jég verte széjjel

Három szép gyermeke született volna És lett volna itt még rengeteg dolga Menni a boltba vagy akár a holdra Vagy bármi, amit hordoz az emberi volta De anyja, akit éjjel egy idegen vitt haza És kísérte őket a bérház liftszaga Egy hónapra rá csak izzad a rendelőben Hol közlik, jön a kisbaba

Az ég, ez a fenséges szól most hozzád És a Föld, ami megtörtént sorsokból áll Csak nézd, hogy az éjben hány csillag szór fényt Te vagy ott milliárdok közt egyetlenként, hogy élj

(folytatás: itt)

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek