top of page

Mi újság? Semmi különös, csak a tudatipar

(...) A fogyasztói társadalom identitáspolitikája pontosan ledarálja a kultúrát és semlegesíti a kultúrát létrehozó közeget, embereket. Mindezt teszi egy új szabadságnak láttatott illúzióval. Ez olyan, mint a heroin. Az első adag után, már maga akarja a pusztulást.

Ebben a helyzetben vagyunk benne keresztyének is (persze nem csak mi, hanem más kultúrák, vallások is. De most leginkább még a nyugati fogyasztói társadalomról van szó.). Minket is érint. A keresztyénség a maga látásával és hitével, és az abból fakadó kultúra képzésével 100 százalékig útban van. A fogyasztói társadalom részére egy önmérsékletet hirdető, újra felhasználó, családi rendet, férfi és női rendet megtartó, család, közösség, munka, ünnep, pihenés etikáját ismerő, böjtölő csapat nem célközösség.

Van kísérlet a bevonásra. Ezt ismerjük. Ha beengedjük az Egyház életébe a fogyasztói identitáspolitikát, akkor különböző nyereséggel, támogatással kecsegtetnek. Ha nem engedjük be, akkor a fogyasztói társadalom identitáspolitikájának diktatórikus ideológiájából fakadóan elkezdődik az ellehetetlenítés, karaktergyilkosság, megosztás. Az eszköztár nagy. A tudatipar dolgozik. Filmek, írások, zenék, a múlt átírása, és számomra nem kérdés, hogy tudatmodosító szerek is. Mindez addig folyik, amíg csak mutatóba marad, rezervátumban, skanzenben keresztyén egyház. Ha az már veszélytelennek tűnik, akkor be lehet mutatni. Ezt én ma gettókeresztyénségnek nevezem. De ahogyan vannak génbankok, úgy a keresztyénség, a krisztusi emberek közössége a teremtésbeli ember emberfunkció bankja. Különleges feladatot hordozunk.

Bár benne élünk ebben a fogyasztói társadalomban, és az identitáspolitikájának minden átkát családjaink, közösségeink megsínylik, de csak azért nem leszünk "jófej" keresztyének, hogy megfeleljünk a fogyasztói identitáspolitika által diktált közízlésnek. Mivel ez élesben megy, és ma ez a valóság, ezért nagyon is tudnunk kell, nekünk mi a viszonyítási pontunk. A maguknak csak jogokat követelő identitáspolitika buborékemberei, akik még az egyházat is el akarják foglalni? Beszivárognak és Krisztus helyébe bármit úrnak tesznek.

Nem tudjuk mit hoz a holnap, de csak egyet tehetünk, mert itt van a Status Confessionis, a hit megvallásának helyzete. Jézus a Krisztus.

 

13 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page