Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

„Románia a teljes erdélyi magyarságot meg akarja félemlíteni Beke Istvánék ügyén keresztül”

2020/08/02

 

A terrorizmus vádjával elítélt székelyföldi Beke István és Szőcs Zoltán ügye azt mutatja, hogy Románia nem teljesíti a jogállami kritériumokat - mondta Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 

„Románia a teljes erdélyi magyarságot meg akarja félemlíteni Beke Istvánék ügyén keresztül”

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke úgy értékelte: a két fiatalt ártatlanul, mondvacsinált, nevetséges bizonyítékok alapján, az 1950-es évekbeli koncepciós perekhez hasonló módon ítélték el, a „legsötétebb diktatúrákra jellemző” módon.

 

Hangsúlyozta: az ügy bizonyítja, hogy Romániában a jogállamiság súlyosan sérül, hiszen ez nem jogi tévedés, hanem koncepciós per volt, amelynek az volt célja, hogy a két fiatalember elítélésén keresztül „a teljes erdélyi magyarságot megfélemlítsék”.

 

Az ügy üzenete, hogy aki a magyarságáért, az autonómiáért kiáll és kultúráját ápolni szeretné, az retorzióra számíthat – közölte Bajkai István. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben Magyarországgal szemben a 7-es cikkely szerinti eljárás folyik a jogállamiság sérelmének vádjával, addig a teljes külhoni magyarságot minden nap jogsértések ezrei érik. Tíz év is kevés lenne „a brüsszeli munkatársaknak”, hogy Romániában a magyarsággal szembeni jogsértéseket felderítsék – fogalmazott.

 

Bajkai István üdvözölte, hogy Szőcs Zoltán esetében a közelmúltban kedvező döntés született – feltételes szabadlábra helyezéséről döntött szerdán, első fokon a brassói bíróság –, de arra figyelmeztetett: ez a döntés még nem jogerős, a román ügyészség még jogorvoslatot nyújthat be.

 

A fideszes képviselő azt kérte a döntést hozó román szervektől, hogy az ugyanazon tényállás alapján elítélt Beke Istvánt is helyezzék szabadlábra.

 

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke azt emelte ki, hogy az ügy nemcsak az erdélyi magyarságot, hanem az egész magyar nemzetet foglalkoztatja. Hangsúlyozta: általánosságban, de különösen Romániára igaz, hogy a kisebbségbe szorult magyarság jogvédelme nem megoldott, és ebben a küzdelemben az Európai Unió semmilyen hatékony segítséget nem nyújt.

 

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt.

(…)

 

Az első fokon eljáró bukaresti táblabíróság még megalapozatlannak tartotta a vádak nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, annyi időt, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

 

 

Tovább a cikkhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu