top of page

Berlinnek nehéz dolga lesz az új amerikai nagykövettel

– Ezek az emberek nem azért jönnek, hogy beilleszkedjenek és Európa részévé váljanak. Azzal a céllal jönnek, hogy Európát iszlám állammá változtassák. Ez rossz dolog a Nyugatnak, az európaiaknak – ezekkel a szavakkal összegezte a 2015–16-ban kirobbant európai migrációs válságot Douglas Macgregor, az Egyesült Államok leendő berlini nagykövete, akinek korábbi kijelentéseit annak kapcsán gyűjtötte össze a CNN amerikai hírcsatorna, hogy Donald Trump amerikai elnök őt jelölte a magas rangú diplomáciai pozícióra. Az Egyesült Államok hadseregének nyugalmazott ezredese azt a Richard Grenellt váltja Berlinben, aki szintén Trump jelöltjeként harcias kijelentésekkel bírálta Németországot, s taszította sosem látott mélységekbe az amerikai–német kapcsolatokat.

(...)

– A németeknek, a koreaiakhoz és a japánokhoz hasonlóan, elegük van az amerikai jelenlétből. Úgy gondolom, ha azt akarjuk, hogy a németek kiálljanak magukért, s bebizonyítsák, képesek nagyhatalomként viselkedni, első lépésként meg kell változtatnunk a viszonyunkat Németországgal, katonai értelemben. Világossá kell tennünk, hogy nem mi fogunk elsőként reagálni. Szövetségesek leszünk és támogatást nyújtunk, de nem fogunk több százezer katonát a lengyel határhoz vezényelni, hogy elbánjanak az oroszokkal

– mondta Douglas Macgregor egy tavalyi interjúban.

Ugyancsak bírálta Berlint azért, hogy „nemkívánatos muszlim megszállók millióinak” ad jóléti segélyeket, ahelyett, hogy a hadseregére költene többet. A leendő nagykövetnek nem tetszik a náci múlttal való német szembenézés filozófiája sem. – Van egy beteg elképzelésük, amely szerint az egymást követő nemzedékek sokaságának bűnhődnie kell a német történelem tizenhárom évéért, Németország maradék 1500 évével pedig nem is kell foglalkozniuk. Ez probléma – nyilatkozta Macgregor.

 

10 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page