VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Beavatás a magyar észjárásba

Czakó Gábor jogászként kezdte, majd íróvá „küzdötte le” magát. A nagyközönség a könyvei mellett a Duna Televízió Beavatás című televíziós esszésorozatából ismerheti, ami több mint 250 adást élt meg. A rendszerváltozás után megszervezte a magyar katolikus újságíróképzést. Tagja és szóvivője volt a Sánta Kutya díjat odaítélő kuratóriumnak, melyet „a közvélemény félretájékoztatásában elért kimagaslóan eredményes munkáért” ítéltek oda az arra érdemeseknek. Az utóbbi években pedig magával a nyelvvel foglalkozik. A Kossuth-díjas magyar írót 2019-ben tüntették ki a Nemzet Művésze címmel.

Hamvas azt mondja, hogy nincs magyar filozófus. Önt – életpályáját tekintve – akár annak is nevezhetnénk. Jogász, író, nyelvész, nyelvrégész…

– Szerintem Hamvas volt a legjelentősebb magyar filozófus, magyar gondolkodó, és ezt azért mondta ilyen ravaszdin, hátha visszafelelnek: hisz itt van maga, Béla bácsi! Egyértelműen őt tartom a legnagyobb magyar filozófusnak, de volt egy csomó ember a magyar gondolkodás történetében, akár a 17. és a 18. században, akik nem próbáltak filozófusok lenni, inkább költők voltak, hadvezérek, ilyenfélék. Például Rákóczi Ferenc írásai nagyon magas színvonalúak, de sorolhatnám. Persze magyar szokás, hogy kisebbítjük magunkat, hátha akkor békén hagynak bennünket.