VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

„A test a lélek temploma, ezért így is kell táplálkoznunk!” – Interjú egy keresztény dietetikussal

Keresztény dietetikusként Szabó Adrienn nemcsak szakmaként, hanem hivatásként is tekint az étkezéssel kapcsolatos munkájára. Mivel számára a környezetvédelem is fontos, olyan gondolkodásmódra irányítja figyelmünket, amelyben a táplálkozásunkkal a testünket és a teremtett világot is védjük.

– Mesélnél egy kicsit az életedről? Hogyan lettél dietetikus?

– Változó, hogy ki mit mérlegel a pályaválasztáskor, de az biztos, hogy én a katolikus neveltetésem miatt elsősorban azt kerestem, hogy melyik az a munka, amelyre hivatásként tekinthetek, amellyel példát tudok mutatni a leendő gyerekeimnek. Édesanyám ápolónő volt, és mivel egyedül nevelt fel, sokat voltam vele a kórházban. Nekem emiatt a kórház – ami másnak ijesztő – egészen otthonos hely volt, és már fiatalon tudtam, hogy az egészségügyben szeretnék dolgozni. Először az orvosira jelentkeztem, de oda nem vettek fel, így kezdtem el a dietetikát. Nagyon megszerettem ezt a szakmát, mert rájöttem, hogy ugyanúgy a gyógyítással foglalkozom, de nem a gyógyszereken, hanem a táplálkozáson keresztül. Az egyetem után próbálkoztam mással is, de végül a saját utamra léptem, és elkezdtem dietetikusként dolgozni egy kórházban.

A Laudato’ si héten beszélgetünk, amikor Ferenc pápa a teremtett világunk megvédésére kér minket. Hogyan állsz ehhez a mindennapjaidban?

– Szerintem a teremtésvédelem mellett minden nap dönteni kell, és ez olykor nem egyszerű. Egy kézzelfogható példával érzékeltetve: a házasságban is döntés kérdése az, hogy a fáradt hétköznapokon, a nehéz szituációkban is boldoggá akarom-e tenni a másikat – mert megéri az áldozatot –, vagy megrántom a vállam és azt mondom, hogy nem akarok erőfeszítést tenni.

Ugyanígy a természet határainak figyelembevétele mellett is napról napra meg kell hoznunk a döntést.

Budapesten élünk egy kis lakásban, és nem messze tőlünk van egy piac, ahol tudunk hazai termékeket vásárolni, kistermelőktől. Mi is szelektíven gyűjtjük a szemetet, igyekszem csomagolásmentesen vásárolni, stb. Mivel minden nap eszünk zöldséget és gyümölcsöt, sok biohulladékot termelünk. Ezt is külön gyűjtjük a lakásban, és a társasházunk kertjében lévő komposztálóba szoktuk levinni. Felnyitni a rothadó hulladékkal teli kukát, aminek már szaga van, és levinni egy fáradt nap után, vagy eltenni a fagyasztóba a maradékokat, amelyekből alaplé készülhet: ez nem mindig egyszerű, és ezért kell minden nap meghozni a döntést.

Mikor kezdtél el célirányosan foglalkozni a tudatos táplálkozás és a teremtésvédelem közötti kapcsolattal?

– Tagja vagyok a Szentjánosbogár közösségnek, ahol egy tavalyi alkalmunkon a klímaváltozásról, a klímaszorongásról beszélgettünk. Itt az egyik barátnőm – aki ekkor várta az első gyermekét –, feldobta nekem az ötletet, hogy írjak egy könyvet arról, hogy hogyan tudunk úgy egészségesen étkezni, hogy a gyermekeink számára is fenntartható legyen ez a teremtett világ. Akkor döntöttem úgy, hogy jobban beleásom magamat ebbe a témába, aminek végeredményeként hamarosan Magyar superfood néven meg is jelenik a recepteskönyvem, ami erről is szól.

Annyi mindenről le kell mondanunk a mai világban, és a tudatos táplálkozás is nagy lemondásokkal jár. Miért éri meg? Mi ennek az értelme?

Igen, lemondásokkal jár. De amikor az ember ezt megtanulja, és megtalálja, hogy a lemondásnak mi a valódi indíttatása, akkor az nagyon nagy szabadságot ad.