VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Így omlik össze a tömeges tesztelés a briteknél és így omlana össze nálunk is...

Annak idején a WHO ajánlásaként híresült el a "tesztelni, tesztelni, tesztelni!" mondás. Az ellenzéki vezetőktől nem is nagyon lehetett mást hallani Magyarországon. Érdekes példát szolgáltatnak nekünk a brit tapasztalatok, ahol megpróbálkoztak egy tömeges tesztelési rendszert kiépíteni.

A brit kormány április óta ígéri, hogy egy hatalmas új tesztelési rendszer épít ki, amelynek célja, hogy a vizsgálatok minden olyan ember számára, akinek szüksége van rá elérhetőek legyenek.

Először napi 100 000 tesztet ígértek, aztán 250 000, majd 400 000 tesztet. Végül a múlt héten érkezett Boris Johnson bejelentése , amelynek értelmében emberek millióit tesztelik majd naponta „a közeljövőben”.

A tesztelésre a nyugati világban úgy tekintenek, mit az egyetlen lehetséges útra a normálishoz közelítő élethez. A lakosság folyamatosan teszteli magát, a betegeket elkülönítik és az élet megy tovább. A kormány az egészségügyi dolgozóknak heti a lakosoknak havi tesztelési alkalmat kívánt nyújtani. Ez évi 700 millió tesztelési alkalmat jelentene. A valóság azonban az, hogy az elmúlt hetek legtöbb napján a rendszer napi 150 000 teszteredmény feldolgozásával küzdött és már most legalább kétszázezres elmaradással néz szembe. Ez azt jelenti, hogy óriási sorok vannak a még működő tesztelési központokban, az online előjegyzésekre már szinte egyáltalán nincs lehetőség és már most vannak olyan lakosok, akik négy hét után sem kapták meg az eredményeiket.

A hétfőn közzé adott számok szerint összesen 16 888 egészségügyi dolgozót és családtagjaikat tesztelték le, ebből idáig 5733 főnél igazolódott a fertőzöttség, ami azt jelenti, hogy a fertőzések miatt már eleve kevesebb élőerővel számolhatnak a brit szolgálatok, mint amennyivel rendelkeztek, annak ellenére, hogy a szakegyetemek hallgatóit is bevonták a munkába.

Több száz iskolát részlegesen vagy teljesen bezártak a koronavírusgyanús esetek tömeges előfordulása miatt. A hiányzó tesztkapacitás miatt a gyanús eseteket nem tudják tesztelni, így gyerekek, tanárok, orvosok ezrei maradnak bizonytalan ideig karanténban. A műtétekre előjegyzett betegeket a kórházak nem tudják fogadni, mivel a páciensnek egy három napnál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatni ahhoz, hogy az adott kórház elvégezze rajta a szükséges kezeléseket.

Matt Hancock egészségügyi miniszter új „rangsorolási” listát jelentett be, világossá téve, hogy a betegek és a gondozó otthonok lakói állnak a sor elején. Miért omlott össze ilyen drámai módon ez a hatalmas tesztrendszer?

Ennek fő oka az, hogy a kereslet megugrott és a teszteket feldolgozó – döntően magánkézben lévő – laboratóriumok hálózata egyszerűen nem képes ezzel lépést tartani.

A fertőzések minden héten megduplázódnak és minden pozitív eredményt elérő személy esetében akár 100 emberen is el kell végezni a vizsgálatokat. A tanévkezdés a szezonális köhögés és megfázás növekedését is jelentette, ami még nagyobb kereslethez vezetett.

Az egészségügyi szakemberek és a pedagógusok szerint mindez előrelátható volt.

Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem kutatója azt mondta, hogy a miniszterek "alábecsülték" az esetek növekedésének sebességét és az iskolába visszatérő gyermekek többletigényét.

A magáncégek laborjai állítólag most létszámhiánnyal küszködnek. A megbízhatósággal kapcsolatban is felmerültek problémák. Egyes kutatók szerint az egyetemek laboratóriumaiban végzett vizsgálatok tarthatóak szakszerűnek és következetesnek. Allan Wilson, a laboratóriumi kutatók szakmai testületének, az Orvosbiológiai Tudományok Intézetének elnöke elmondta: „Az átláthatóságot szorgalmazzuk. Szükségünk van valakire, aki felemeli a magánszektor laboratóriumainak fedelét, és megmondja, hogy mekkora is a kapacitás valójában."

Sarah Jarvis a szigetország egyik ünnepelt háziorvosa elmondta, hogy egy átlagos gyermek évente 12 kisebb-nagyobb megfázást vagy vírusfertőzést kap el. Ha minden egyes ilyen alkalommal elkülönítik őket a társaiktól, akkor gyakorlatilag nem fognak iskolába járni.

A kormány szóvivője szerint a gyermekeken és az iskolai személyzeten csak akkor kell a vizsgálatokat elvégezni, ha jellemző tünetei vannak.

A tesztproblémákra hivatkozva Lindsay Hoyle alelnök elmondta: "Ez teljesen elfogadhatatlan, és teljesen aláássa a korrekt kontaktkutatást, ezért aggályaimat felvetettem a minisztereknek, hogy sürgősen tegyenek lépéseket."

Dr. Layla McCay, az egészségügyi szervezeteket képviselő NHS Konföderációból azt mondta: "Úgy tűnik, fényévekre vagyunk attól a világméretű teszt-nyomkövető rendszertől, amelyet ígértek nekünk. Minden héten arra várunk, hogy megoldódjanak ezek a problémák, miközben munkatársainak egy része hetek óta nem tud munkába menni. A járvány terjedése szempontjából ezek kritikus napok. Ezekben a napokban volna igazán szükség a munkájukra. Minden késlekedés láncreakciót indíthat el…”

Bővebben: ld. itt!

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek