VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Minden készen áll egy amerikai polgárháborúhoz?

Douglas Murray szerint Amerika már most egy polgárháború kezdeti fázisában jár.

A sikerkönyveiről jól ismert brit gondolkodó a Breitbart amerikai konzervatív hírportálnak adott interjújában rémisztő képet fest a mai amerikai valóságról. Douglas Murray, akit senki nem vádolhat a tolerancia és az empátia hiányával, hiszen ateistaként áll ki rendszeresen a keresztény értékek védelmében és homoszexuálisként állítja határozottan, hogy a sikeres, boldog élethez vezető legegyenesebb út egy egészséges családnál kezdődik, most az Egyesült Államok jövőjéért aggódik.

Nem teljesen új gondolat az, hogy az USA egy újabb polgárháború küszöbére sodródott. Barack Obama elnöksége óta vannak hasonló hangok az amerikai baloldalon, és a Donald Trump elleni hisztéria-kampány miatt már a mértéktartó jobboldalon is megjelent ez a nézet. Magam is szót ejtettem a jelenségről, amikor az amerikai közbeszédet megfertőző propaganda-áradatról írtam itt, illetve a Black Lives Matter „forradalmának” a hátteréről itt. De most, Murray személyében, minden eddiginél befolyásosabb gondolkodó kongatta meg a vészharangot.

Murray úgy gondolja, hogy nem pusztán arról van szó, hogy a polgárháború minden feltétele teljesült ma Amerikában, de az ország már most annak kezdeti fázisában jár. A jelenlegi állapot azt mutatja, hogy az USA önmaga ellen fordult, és a társdalom egy része az ország alapelveit, meghatározó értékeit képtelen elfogadni. Ez pedig polgárháborús helyzet.