VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

TŐMONDATOK

A Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) gerjesztett kálváriájáról az embernek tőmondatok jutnak eszébe. Rövid, velős igazságmorzsák, amelyekről persze mindenki pontosan tudja, hogy igazak, de olykor megspóroljuk számbavételüket.

A tőmondatok nagyjából így festenek.

A diák még nem művész. Senkit nem rúgtak ki, az oktatók sorra felmondanak. Egyetlen állami tanintézet sem teljesen szuverén a saját ügyeiben. Az irányított rend ezerszer jobb, mint a tudatlanok anarchiája. Nincs kőbe vésve, hogy az SZFE a hazai színiképzés egyetlen hiteles intézménye. Nem igaz, hogy a politika a baloldali kormányok idején távol tartotta magát a színművészetitől. Nem igaz, hogy ott valamilyen páratlanul értékes szakmai képzés folyik. Nem igaz, hogy az eltávozott tanárok pótolhatatlanok. Nem igaz, hogy kötelező színésznek, rendezőnek szegődni, ha cserébe ellopják az ember lelkét.

(...)

Megvan a rugóhatás, ugye? Az emberi természet olyan, mint a rugó: minél jobban összeszorítod, annál nagyobbat pattan a végén. Nem, a kulturális diktatúra sem mentes a rugóhatástól, a normalitás egy idő után visszaveszi elvesztett területeit. Ennek a meccsnek is ez lesz a vége, a hülyeség, a perverzitás, a beteg gondolatok csak ideig-óráig kerekednek felül, a végén minden szépen visszafordul önmagába, a romokon új minőség emelkedik majd. A lázas forradalom újra és újra elbukik, az emberek pedig továbbra is a szépet, a tanulságost, a lélekemelőt keresik a művészetben, mert erre vágynak, nem Schilling Árpád meredező pöcsére.

Tisztelettel gondolva minden művész barátomra, csendben azért azt is jegyezzük meg, hogy egy színész, zenész, képzőművész semmit sem fog fel jobban, teljesebben a politikából, mint egy szobafestő. A művészek a saját művészetükben különlegesek, a mindennapokban nem. Ugyanolyan hülyeségeket vagy éppen eredeti gondolatokat közölnek, mint bárki más.

Következésképpen felesleges és haszontalan kéretlenül adott tanácsaikat megfogadni – annál is inkább, mert a politikához teljesen nyilvánvalóan más képességekre, indíttatásra van szükség, mint amelyekből nekik bőséggel juttatott a Gondviselés.

(...)

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek