VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

  • HVG

A fészbuk megzsarolta Európát

Az ír adatvédelmi biztossal történt csörte miatt a Facebook azzal fenyegetőzik, hogy ha nem engednek neki a szabályozók, akkor elhagyja az európai piacot. Mondani könnyű, meglépni óriási veszteséggel járna.

Ha az ír adatvédelmi hatóság megtiltja a Facebooknak, hogy az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba továbbítsa, úgy a vállalat kénytelen lesz felhagyni tevékenységével az európai piacon – ezt maga a Facebook közölte. A fenyegetésnek is beillő üzenet előzménye, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) júliusban érvénytelenítette az USA és Európa közötti adattovábbítás ezzel foglalkozó megállapodását, az úgynevezett Privacy Shieldet.

A Facebook a begyűjtött felhasználói adatokat – beleértve az Európában összegyűjtött csomagokat – a kezdetektől fogva Amerikában dolgozza fel. Az adatgyűjtés fontos tevékenysége a cégnek: ezen adatok elemzése által teszi lehetővé a hirdetői számára, hogy többnyire személyre szabott (célzott) hirdetésekkel bombázzák a felhasználókat. A magyarul adatvédelmi pajzsnak nevezett megállapodás felborításával viszont megszűnhet az Európa és Amerika közti adatáramlás lehetősége (így pedig a feldolgozás folyamata is), amely üzleti szempontból komoly hátrányt okozhat a Facebooknak.

A vállalat természetesen nem hagyta annyiban dolgot, (…)

A Facebook beadványában elfogultsággal érvelt, hogy miközben más amerikai cégek is gyűjtenek adatokat Európában, az uniós szabályozók csak a Facebookot szemelték ki. Emellett közölték: ha nem sikerül dűlőre jutni, úgy nem tudják, hogyan biztosíthatnák szolgáltatásaik, köztük az Instagram európai működését. A Facebook persze aligha fogja beváltani fenyegetését, ahhoz ugyanis túl sok pénz vándorol innen hozzá: a cég bevételének durván negyede Európából származik. Ha ez egyik pillanatról a másikra eltűnne, az drasztikus hatással lehetne a Facebook-papírok értékére.

Tovább a cikkhez

6 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek