top of page

Garázdaság, kényszerítés, jogsértések sora valósulhat meg az SZFE elfoglalásával

Miközben a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói lassan egy hónapja blokád tartanak egy állami fenntartású intézményt, és ezen tevékenységükhöz naponta kívánnak sok sikert közéleti szereplők, ezen politikusok, színészek, és más művészek a hallgatók törvénysértő magatartásához is asszisztálnak.

Az egyetem elfoglalása az emberi méltóságot sértő, a bűncselekményt megvalósító, és egyéb jogszabályba ütköző magatartás, amely jogkövetkezményeket vonhat maga után – mondta a Magyar Jelennek ifjabb Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, aki kifejtette, abban a kérdésben, hogy meddig terjed a hallgatói ellenállás mozgástere, általánosan rögzíthető, hogy a véleménynyilvánítási szabadság, és az ebből eredő gyülekezési jog gyakorlásának is alkotmányos keretek között kell maradnia. – Külön hangsúlyozandó, hogy az Alkotmánybíróság egységes gyakorlata szerint a véleménynyilvánítás szabadsága – habár kevés joggal szemben kell engednie – sem korlátozhatatlan alapjog.

(...)

A garázdaság és kényszerítés bűncselekmények egyes fajtáinak felmerülése is szóba jöhet erőszakos vagy fenyegető magatartás megvalósulása esetén, de ezek mellett megállapítható, hogy a hallgatók oktatáshoz fűződő törvényes joga is sérül – mondta Gaudi-Nagy Tamás. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője portálunknak arról beszélt, hogy az egyetemi épület önkényes és jogellenes blokád alá vonása a hallgatókat fosztja meg attól a joguktól, hogy tanulmányaikat folytathassák, az oktatásban részt vegyenek és mindez emberi méltóságukat sértheti, amelyek okán személyhez fűződő jogok megsértése miatt kártérítési igénnyel léphetnek fel a jogfosztott hallgatók a szervezők és végrehajtók ellen.

– Ez egyedül abban az esetben nem állná meg a helyét, ha a felsőoktatási intézmény minden egyes hallgatója teljesen egységesen venne részt az intézmény blokád alá tartásában, és akadályoznák az oktatást. Erről azonban nincs szó – érvelt Gaudi-Nagy Tamás, hozzátéve, személyi szabadság megsértése is felmerülhet, ha valaki – legyen szó rendeltetésszerű egyetemi tevékenységét végezni kívánó oktatóról, hallgatóról vagy kuratóriumi tagról– hivatalos ügyben szeretné átlépni az egyetem kapuit és ebben a tiltakozók megakadályozzák.

A jogvédő azt is hangsúlyozta, az SZFE elfoglalói jogalap nélküli birtoklói a köztulajdonban álló és oktatási célokat szolgáló egyetemi épületnek, velük szemben birtokvédelem kérhető.

– Másrészt azzal, hogy az épület felett rendelkezni jogosultak akarata ellenére csoportosan bent maradnak vagy mások belépését megakadályozzák, a magánlaksértés bűntettét is elkövethetik – tette hozzá a szakember.

Portálunk szerette volna megtudni, hogy a jogállamiság nagy harcosai, az esélyegyenlőség, a demokrácia elkötelezett őrei mit gondolnak az egyetemen megvalósuló jogsérelmekről. Mindeddig azonban sem a TASZ, sem a Helsinki Bizottság, sem az Amnesty International nem reagált megkeresésünkre, így az sem derült ki, adnának-e jogsegélyt azoknak, akik úgy érzik, sérült az oktatáshoz való joguk, emberi méltóságuk, vagy megsértették személyi szabadságukat.

(...)

 

14 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page