top of page

Bagdy Emőke toleranciát kért a heteroszexuálisokkal szemben is


A PSZICHOLÓGUS TISZTELETBEN TARTJA A MÁSSÁGOT, SŐT TILTAKOZIK MINDEN KIREKESZTÉS ELLEN

Lapunknak reagált Bagdy Emőke azokra a vádakra, amelyeket az a több mint ezer pszichológus fogalmazott meg, akik teljes mellszélességgel kiállnak az első magyar LMBTQ-ideológiát tartalmazó, botrányt kiváltó mesekönyv mellett. A támadások kereszttüzébe került szakember kijelentette: soha semmiféle gyűlöletkeltést nem aktivált és nem is fog, de a tudomány nevében tiltakozik az alaptalan vádak ellen, hiszen az általa elmondott tények cáfolhatatlanok, és nem a közízlés hivatott eldönteni azok igazságát.

– Kikérem magamnak a szakmaiatlanság, a tudománytalanság, valamint a gyűlöletkeltési szándék feltételezését – írta Bagdy Emőke pszichológusprofesszor válaszul azokra az ellene irányuló vádakra, amelyeket a Meseország mindenkié című, genderideológiát tartalmazó kiadvány mellett állást foglaló több mint ezer pszichológus fogalmazott meg. Közös nyilatkozatukban a pszichológusok elhatárolódtak Bagdy Emőke lapunknak adott nyilatkozatától is, amelyben az ismert szakember a mesék által történő korai érzékenyítés veszélyeire hívta fel a figyelmet. Az aláírók szerint a mesekönyv fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel, ami nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára. Ezért megállapították, hogy a velük ellentétes véleményt kifejtő szakemberek, valamint a pszichológusprofesszor nyilatkozata is „szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat foglal magában, és amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozását idézi elő”.

Bagdy Emőke válaszul hangsúlyozta: mivel még nem olvasta a vitatott kiadványt, a saját hozzászólása a mesekérdéshez csak a tudományos tények alapján történt, viszont az, hogy tudománytalannak kiáltották ki a nyilatkozatát, sajátos genderideológiai alapállásból történt, ami ellen a tudomány nevében tiltakozik, mivel ezen tények igazságát nem közízlés dönti el.

Nyomatékosította, hogy a 3–6 éves kor közötti időszak fejlődéspszichológiai törvényei cáfolhatatlanok, így az is, hogy ez a kor az epigenetikai, fejlődéslélektani tudományos bizonyítékok szerint a saját nemmel való azonosulás szenzitív időszaka, amikor az életre szóló mély bevésődések történnek. Ebben a korban a gyermek a saját nemének megfelelő szülőfél magatartási mintáját tölti le automatikusan, akaratlanul, érzelmi hajtóerők hatására. Gondolkodása szimbolikus, analógiás folyamatokban zajlik, amiben még nincs realitásvezéreltség, „a jelentések a mintha-élmények csatornáin vándorolnak”. Ilyenkor a mese valóságarcot ölt, a mesehős maga a gyermek, a királyfi is ő, a sárkányölő erő is az övé. Azonosul a hőssel, érzelmi alapon, ahogy például hatalmasnak látott apjával a fiúgyermek – magyarázta a fejlődéslélektani folyamatokat a klinikai szakpszichológus és szakterapeuta, megerősítve, hogy a társadalmi nem, azaz a gender szempontjából 3–6 éves korban kritika nélkül azt fogadja be a gyerek, amit az emberi környezet kínál.

(...)

 

16 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page