VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

A székely autonómia napja legyen számunkra felkiáltójel!

A székely autonómia napja legyen számunkra egy felkiáltójel – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben a Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtést is népszerűsítette.

Szili Katalin úgy fogalmazott: a székely autonómia napja legyen számunkra egy felkiáltójel. A mai nap a székely autonómiáé. Őrtüzek gyúlnak e napon Székelyföld-szerte, hirdetve az ott élő magyarság jogos autonómiaigényét. Lármafák jelzik, hogy száz évvel a trianoni békediktátum, harminc évvel a rendszerváltozás után, egy átalakulóban levő európai közösség nem hagyhatja figyelmen kívül a szülőföldjén boldogulni akaró, identitására büszke székelység törekvését. Kiemelte: a demokrácia csak akkor lehet hivatkozási alap, ha az autonómiát is támogatja. Hiszen az önrendelkezés ezen formája az állami szuverenitást tiszteletben, a többség gyarapodását pedig szem előtt tartja.

„Székely barátaink ezt pontosan tudják” – írta.

(...)

Hozzátette: ebben az esztendőben, amikor a nemzet összefogására talán a leginkább szükség van, a székely autonómia napja legyen számunkra egy felkiáltójel. Ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtés végéig, azaz a november 7-ig még rendelkezésre álló néhány napban mindenki keresse meg legalább egy, valamely európai országban élő ismerősét, és kérje meg, hogy támogassa a polgári kezdeményezést a nemzeti régiókért. „Egy üzenettel ismerősének, egy üzenettel nemzettársainkért Brüsszelnek” – írta Szili Katalin.

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok