top of page

A civilek arra kérik Novák Katalint, hogy adjon kegyelmet a Budaházy-ügy további vádlottjainak is


A Budaházy Bizottság az Igazságtételért civil társaság arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy alaposan gondolja újra Budaházy György és még kilenc társa – általa el nem utasított – kegyelmi kérvényének mihamarabbi elfogadását.


PESTISRÁCOK.HU cikke
A civil társaság közleményében arra reagált, hogy az államfő kegyelmet adott a Budaházy-ügy azon hét vádlottjának, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Az ügy további tíz terheltjével kapcsolatban Novák Katalin úgy döntött:

esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartom helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről.

A Kondor Katalin és Hegedűs Loránt által jegyzett közleményben a bizottság arra kéri a köztársasági elnököt, hogy

legyen következetes, és ne engedjen terepet egy újabb égbekiáltóan igazságtalan, ismételten társadalmi közfelháborodást kiváltó ítéletnek,

mivel véleményük szerint az eljárás “a velejéig koncepciós”, ezért az igazságszolgáltatásban megrendült közbizalom helyreállítását épp az szolgálná, ha a megismételt másodfokú eljárás előtt minden vádlottnak kegyelmet adna.


Az eljárás adatai szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni az akkori kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban, például Molotov-koktélos támadásokat intéztek több kormánypárti politikus ingatlana ellen. A vádlottak többsége jobbára tagadta a terhére rótt cselekményeket.


 

Kapcsolódó cikkek:

118 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page