top of page

A világ elvakul Gáza ügyében (Caitlin Johnstone jegyzete)


Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye

Izrael és nyugati szövetségesei is nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy elrejtsék a külvilág elől, mi történik Gázában.


Izrael kommunikációs minisztere pénteken bejelentette, hogy szombaton minden internetszolgáltatást lekapcsolnak Gázában; a CNN jelentése szerint az ottani internetszolgáltatások már az elmúlt héten is zuhantak. Az Electronic Intifada igazgatója, Ali Abunimah nemrég a Twitteren közölte, hogy órák óta nem tudja elérni egyetlen gázai kapcsolatát sem.


Már az internet lekapcsolása előtt is egyre nehezebb volt a gázaiaknak a külvilággal való információszerzés, miután Izrael a civil lakosság "teljes ostromának" részeként elvágta az enklávét az áramszolgáltatástól. A Middle East Eye nevű médium arról számolt be, hogy pénteken megszakadt a kapcsolat két gázai újságírójával. Egyikük, egy Maha Hussaini nevű riporter a kapcsolat megszakadása előtt közzétett egy videót, amelyben azt írta:


"Ez lehet az utolsó videóm, mivel a telefonom akkumulátora lemerül, miközben szinte teljes áramkimaradással nézünk szembe".


Izrael szokás szerint a sajtó képviselőit is célba vette. A Reuters egyik újságírója meghalt, a Reuters, az AFP és az Al Jazeera hat másik újságírója pedig megsebesült az IDF tüzérségi tüze által pénteken Dél-Libanonban. Az olyan kiadványok, mint a The New York Times és még a Reuters is tartózkodtak attól, hogy elismerjék a támadás elkövetőjét, de az Al Jazeera szemtanúk vallomására hivatkozva az áldozatokat "az izraeli erők ágyúzásának" tulajdonítja. A BBC újságíróit szintén izraeli katonák tartották fogva fegyverrel és bántalmazták fizikailag Tel-Avivban, és talán érdemes megemlíteni, hogy ezek a riporterek kifejezetten a BBC arab nyelvű riporterei voltak, és arab nevük volt.A világot az izraeli bűnökkel szemben elvakítani igyekvő erőfeszítések természetesen nem korlátozódnak Izraelre. Az EU nyomást kezdett gyakorolni a Twitterre, hogy az új digitális szolgáltatási törvényi előírásoknak megfelelően kezdje el cenzúrázni az izraeli-palesztin kérdéssel kapcsolatos tartalmakat, ha nem akar büntetést. Egy nappal azután, hogy 24 órás határidőt kaptak az "illegális tartalmak és dezinformáció" kezelésére, állítólag több száz "Hamaszhoz kapcsolódó fiókot" távolítottak el a platformról. Nekünk pedig egyszerűen el kell hinnünk, hogy ezek a fiókok valóban a Hamászhoz kapcsolódtak, és nem egyszerűen csak rosszhiszeműségben vétkesnek ítélték őket.


Az Izrael bűneinek nyilvános tüntetéseken keresztül történő tudatosítására tett erőfeszítések szintén a szemellenzős kezelést kapták nyugaton. Franciaország általános tilalmat rendelt el minden palesztinbarát tüntetésre. Németország betiltotta a konkrét palesztinbarát tüntetéseket és csoportokat, és teljes tilalmat rendelt el minden olyan demonstrációra, amelyet a Hamász támogatójának tartanak, a berlini ügyészség pedig büntetendőnek ítélte a "Folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz" kifejezés használatát.


A Mintpress News új jelentésében, melynek címe "Propaganda Blitz: How Mainstream Media is Pushing Fake Palestine Stories" /"Propaganda Blitz: Hogyan terjeszti a fősodratú média a hamis palesztinai történeteket"/, Alan MacLeod dokumentálja, hogy a nyugati média hogyan homályosítja el még jobban a közvéleményt a Gázában zajló eseményekről azáltal, hogy arcátlan atrocitás-propagandát terjeszt, és a kérdést csalárd módon úgy állítja be, hogy az erősen elfogultan Izrael információs érdekeit szolgálja.


Láthatjuk tehát, hogy a világ minden lehetséges módon akadályozza, manipulálja és egyenesen eltitkolja, hogy mi történik Gázában.

Ez ugyanazért történik, amiért a maffiabűncselekmények tanúi is eltűnnek: könnyebb megúszni a gyilkosságot, ha nincs senki, aki látta, hogy megtetted.Mindez végül is akkor történik, amikor Izrael arra készül, hogy tovább fokozza agresszióját, és amikor

Isaac Herzog izraeli elnök azt állítja, hogy Gázában nincsenek ártatlan civilek, mert nem erőszakkal buktatták meg a Hamászt.

"Egy egész nemzet van odakint, amelyik felelős" – mondta Herzog pénteken a sajtónak. "Nem igaz ez a retorika arról, hogy a civilek nincsenek tudatában, nem érintettek. Ez egyáltalán nem igaz. Felkelhettek volna. Harcolhattak volna az ellen a gonosz rezsim ellen, amely államcsínyben elfoglalta a Gázai övezetet."


Minél rosszabb színben tünteti fel magát Izrael a saját tetteivel, annál erőteljesebben fogja akadályozni és manipulálni a közvéleményt ezekkel a tettekkel kapcsolatban, és a vele szövetséges nemzetek is annál erőteljesebben fognak fellépni. Minél szemtelenebbé válik Izrael bűnössége, annál harsányabbak és vitriolosabbak lesznek a védelmezői, annál vaskalaposabb lesz a kormányzat beavatkozása a nyilvános ellenállásba, és annál rejtettebbé válik, ami Gázában történik.

Az internetes áramszünetek, az újságírás elleni háború, a propaganda, a befolyásolási műveletek, a tüntetések betiltása és az online cenzúra mind ugyanazon okból történik: azért, hogy a nyilvánosság ne tudjon igazságalapú képet alkotni arról, hogy mi történik Gázában. Mert ha a közvélemény az igazságon alapuló képet alkotna arról, hogy mi történik Gázában, akkor nem járulna hozzá ahhoz, ami ott történik.
556 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page