VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Az elveszett félév, avagy a Téli Palota ostroma

1917. november 7-én az esti órákban eldördült a Néván állomásozó Auróra cirkáló ágyúlövése. Ennek a diadalmas lövésnek a jelére munkások, katonák és tengerészek kezdték ostromolni a Téli Palotát, ahol a gonosz, népáruló Kerenszkij-kormány éppen ülésezett. Később, már Lenin halála után, kiegészítették ezt a valóságot azzal – mert a múlt olykor megváltozik –, hogy a forradalom napjaiban maga Sztálin is ott állt Leninék mellett, és diadalra vezette a népet.


A dicső eseményről számtalan fényképfelvétel, sőt még mozgófilm is készült, ugyanis Eizenstein elkészítette az Október című filmet, ahol láthatjuk, amint az elszánt és lelkes tömeg izzó elszántsággal ostromolja az egykori cári palotát.


Hogy ez honnan jutott eszembe?


„Film készül az SZFE-sek ellenállásáról” – adta hírül a haladó sajtó.


„A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dokumentumfilmeseiből alakult csapat az első pillanattól kezdve rögzíti a diákok és tanárok ellenállását a kormányzati önkénnyel, az egyetem fölé helyezett kuratóriummal szemben.”


Jó bolsevik hagyományok szerint indul a történelemhamisítás. A filmben majd fénybe néző, tiszta arcú fiatalok folytatnak Szent György heroizmusát megszégyenítő küzdelmet a diktatúra önkénye ellen. És a valóság? Nos, a valóság annyi, hogy Lenin egy közönséges német kém volt, aki pénzt kapott a német kormánytól, és nem volt se ostrom, se ellenállás, itt meg hülye, koszos kis szerencsétlenek füveznek meg piálnak apuci pénzén és Gyurcsány tervei szerint.


(...)


Az igazi „ostrom” csak másnap kezdődött, bár abban sem volt sok dicsőséges, mivel amikor az utcán összeverődött tömeg megtudta, hogy az egykori cári palota üres, berontottak, törni-zúzni kezdtek, amit mozdítható volt, azt elrabolták, és betörtek az alagsori pincékbe, ahol jól leitták magukat. Bár ott legalább a félévüket nem vették el – ebből is látszik, hogy nálunk az elnyomás nagyobb.

Tovább a cikkhez

11 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek