top of page

BESZÉLJÜNK VÉGRE A LÉNYEGRŐL: EZÉRT VADÁSZTÁK LE SZÁJER JÓZSEFET

A személyes történet fájától nem látjuk a külpolitikai erdőt.


Amit a politikai közösséggel szemben meg kellett tennie Szájer Józsefnek, azt megtette, a személyes vonatkozás már csak rá tartozik. A témának ez a része lezárva. Lássuk azt, amiről viszont kevésbé szeretnének sokan beszélni – hiszen összeesküvéselmélet stb. Azaz, csak a szokásos, mert nincsenek ellenérdekeltek, csak egy csomó Jó ENber, meg a gonosz jobboldal. (...)

Az időzítés annyira látványos eleme ennek a történetnek, hogy egyszerűen szólva hülye, akinek ez nem tűnik fel. Ezért lehet, hogy még a feketeöves ellenzéki újságírók és kommentelők között is sokan politikai és titkosszolgálati szálat látnak benne (már akik látnak is, nem csak néznek). Ilyen Tóta W. írása, amelyben még azon is elmereng a szerző, hogy jó-e nekünk, ha egy idegen titkosszolgálat avatkozik be az ügyeinkbe. Szerinte megfelelő mértékben igen. És számtalan ilyen ellenzéki vélemény olvasható a Facebookon zajló beszélgetésekben is. Örülnek neki, hálásak az idegen hatalmak beavatkozásának. Elepedve várják a felszabadító német és szovjet csapatokat, mint '44-ben és '45-ben eleik. Nem újkeletű jelenség ez, legutóbb André Goodfiend különleges megbízott kavarásával kapcsolatban jelent meg fenyegető és kárörvendő hangvételű cikk az Indexen arról, hogy nagy valószínűséggel az USA hírszerzése is ügyködik Budapesten a balhé körül, így számíthatunk kormányzati szereplők lehallgatott beszélgetéseinek nyilvánossá tételére. Ennek örültek az Indexnél:

szálljatok meg minket, lécci!" (...)

Nem ez lenne az első eset. Ilyen volt Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár ibizai esete, amiért lemondásra kényszerült. És persze ott sem az érintett volt a célpont valójában, hanem Kurz kancellár, aki nem állt be a neki kijelölt helyre, így kicsit noszogatni kellett. Megtörtént. De tágíthatjuk a képet nagyobb látószögre is. A világhatalmi játszma részeként előfordul, hogy lehallgatják egymást a szövetségesek is. És az is, hogy mindez kiderül. Ilyen volt az Edward Snowden által az NSA-tól kicsempészett anyag is, amiből Angela Merkel megtudhatta, hogy amerikai barátai lehallgatják őt, majd a francia elnök azt, hogy őt meg a német és az amerikai szolgálatok hallgatják le egy közös akció keretében.

Nem Szájer a valódi célpont, hanem Magyarország szuverenitása. Mivel Orbán Viktoron nem tudnak fogást találni, ezért próbálják körbelőni. Az akció nyilvánvalóan figyelmeztetés volt, amiért Magyarország és Lengyelország komolyan veszélyezteti a Negyedik Birodalom nagyszerű terveit – vagyis azt, hogy a kontinens minden országát végre bevándorlóországgá tegyék (bocsánat: „jogállamokká" újbeszélül). Az akció módszere klasszikus: a bomlasztásé. Külön érdekesség, hogy I. (Tervnélküli) György is újra előszedte kalapjából az örökjáradék-kötvény ötletét, de ez tényleg tökre véletlen.

(...)

Azért jegyezzük meg útóirat gyanánt: tán a rendező szervek a dramaturgot az SZFE környékéről szerezték? Mert kezd egyre abszurdabbá és gagyibbá válni a forgatókönyv. A, khm, parti szervezője ugyanis nem ismerte föl Szájert, nem tudta, hogy képviselő, sőt egy napja még azt mondta, „nem érdekli a politika", mostanra azonban már inkább mégis megvilágosodott, és tudja, hogy pontosan kilenc fideszes és négy lengyel (nyilván szintén jobboldali) politikus is szokott járni a bulijaira.


Szóval lehet, hogy időközben megkapta a véleményét, a dramaturg kicsit a saját hatása alá kerülhetett. (Kezdjük azzal, hogy amennyiben EP-képviselőkről van szó, ki se jön a matek, talán csak a matek német változatában.) A filmek bakijaival foglalkozó sorozatok nyugodtan elővehetik majd ezt a rendezést is, mert néhány lyukat nem sikerült betömni a sztoriban: egy „járókelő" riasztotta a rendőrséget a „hangos zene" miatt - kijárási korlátozás idején a járókelő, a nem létező hangos zenét, ugyanis a buli szervezője elmondta, hogy zene nem volt. A zene nélküli házibulira gyorsan rátaláltak a rendőrök, miközben Salah Abdeslam éldegélt hónapokig Molenbeekben. Úgyhogy feltűnik a déjá vu-t jelző macska a mátrixban, ami mégiscsak arra utal, hogy itt bizony a megfelelő illetékes szervek rendezték a motion picture-t.

 

44 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page