top of page

Czigány Edit: Siker és hatalom – vagy konok nyakasság a művészetekbenA sikerre szomjazó művészek közül is kiemelkedett Francis Picabia, francia festő, aki arab olajmágnásoknak festette giccses képeit, amelyek honoráriumából jachtokat, luxuslakosztályokat tartott fenn, nem kevés szeretője mellett.

Munkácsy Mihály is a sikerorientált művészek közé tartozott. Elegáns párizsi műtermében a francia elit megrendelésére ontotta népszerű zsánerképeit. Őt nem tette boldoggá a vagyon, súlyos depresszió gyötörte, de remekművekre is képes volt.

Charles Dickens is sikerre áhítozott, ennek érdekében regényeit felolvasó esteken népszerűsítette. Színpadi szerepeiben és rendezéseivel közvetlenül megtapasztalta a közönség lelkes rajongását. A Harangszó című karácsonyi regényének felolvasó estjéről ezt írta feleségének: „Ha láttad volna Maclise-t [Daniel Maclise, az író könyveinek illusztrátora] tegnap este … ott sírt a kanapén, miközben olvastam. Megérezted volna – ahogy én is –, hogy mit jelent, ha az embernek hatalma van.”

Arthur Conan Doyle, a brit detektívregény író egyik könyvében „megölte” a főhősét, a hírneves Sherlock Holmes-t, mert belefáradt a történetek kitalálásába. Az olvasók azonban hevesen tiltakoztak, ezért vissza kellett hozni a főhőst az „élők” sorába, és folytatni a sorozatot.

A művészek egy másik csoportja pedig olyan konok és nyakas, hogy őket nem érdekli, a közönség mennyire lelkesedik műveikért, inkább az utókornak alkotnak.

Kiemelkedik közülük négy posztimpresszionista festő.

Paul Gauguin fokozatosan elveszített maga körül mindenkit. Nyomorban és magányosan halt meg Tahiti szigetén, miközben Franciaországban ünnepelték festészetét.

Van Goghnak életében egyetlen alkotását sem tudta eladni képkereskedő öccse, Theo.

Cézanne elvesztette legjobb barátját, Émile Zolát, mert nem volt hajlandó hallgatni intelmére, hogy a közönség igényeire is tekintettel kell lenni.

Csontváry Kosztka Tivadart élete végéig bolondnak tartották (sokan még most is), mert senkire sem hallgatva festette meg hatalmas, szuggesztív vásznait. Egyetlen budapesti kiállításán papírtölcsért nyomott a látogatók kezébe, hogy csak azon keresztül nézhetik a képeit.

Lám, hihetetlenül változatos az emberi viselkedés a művészet világában is...

120 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page