Darai Lajos: Naplóbölcsességeim – 734.
734.
Manapság mindenben az okosat nézzük,
de olyannak csak ember általit tartunk,
pedig fordítva van: akkor lehet részünk
okosságban, ha a természettel tartunk.
Ha mondjuk savanyítással tartósítunk,
régóta használjuk annak folyamatát,
amit csak nemrég óta tudatosítunk:
minek köszönhetjük uborka zamatát.
Hogy a pörkölésről már ne is beszéljünk,
húst, kenyeret, mindent, szinte átváltoztat,
nyersből ropogósat: szívesen emésztünk
ilyen módon többet, mi nagy előnyt hozhat.
Közben tökéletesítettük a tüzet,
olyan hőfokra, hogy már vasat olvaszthat,
rejtett formáira is van jó készület,
s áhítunk szilvát még, a Naptól aszaltat.
De úgy üzemeltetjük főző konyhánkat,
ahol magas művészetet gyakorolnak,
hogy az iránt alig maradt alázat,
mire fényes életmódunk alapozhat.
És ez a kiolvasható rendezettség,
amit minden létezőben megtalálunk:
állat- és növényvilágban szervezettség
elménk kezdetétől egyre csak feltárult.
De az is világos már: a fény okosabb,
mint hisszük, és ilyen az anyag paránya,
ők meghatározóink, hiába bosszant
itt tehetetlenségünk magas aránya.
Meg kell hát fordulnia irányzatnak:
nem magas égből jön tájékoztatásunk,
mert ha ránk tőlünk független erők hatnak,
földön kell járnunk, míg lét mélyére ásunk.
Comments