top of page

Darai Lajos: Naplóbölcsességeim – 734.









734.

Manapság mindenben az okosat nézzük,

de olyannak csak ember általit tartunk,

pedig fordítva van: akkor lehet részünk

okosságban, ha a természettel tartunk.


Ha mondjuk savanyítással tartósítunk,

régóta használjuk annak folyamatát,

amit csak nemrég óta tudatosítunk:

minek köszönhetjük uborka zamatát.


Hogy a pörkölésről már ne is beszéljünk,

húst, kenyeret, mindent, szinte átváltoztat,

nyersből ropogósat: szívesen emésztünk

ilyen módon többet, mi nagy előnyt hozhat.


Közben tökéletesítettük a tüzet,

olyan hőfokra, hogy már vasat olvaszthat,

rejtett formáira is van jó készület,

s áhítunk szilvát még, a Naptól aszaltat.


De úgy üzemeltetjük főző konyhánkat,

ahol magas művészetet gyakorolnak,

hogy az iránt alig maradt alázat,

mire fényes életmódunk alapozhat.


És ez a kiolvasható rendezettség,

amit minden létezőben megtalálunk:

állat- és növényvilágban szervezettség

elménk kezdetétől egyre csak feltárult.


De az is világos már: a fény okosabb,

mint hisszük, és ilyen az anyag paránya,

ők meghatározóink, hiába bosszant

itt tehetetlenségünk magas aránya.


Meg kell hát fordulnia irányzatnak:

nem magas égből jön tájékoztatásunk,

mert ha ránk tőlünk független erők hatnak,

földön kell járnunk, míg lét mélyére ásunk.

22 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page