VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Elkészült a magyar rezsimentes ház – Interjú

Blaskovich Ákosnak az önfenntartó, mobil ház ötlete a Csendes-óceánon jutott az eszébe.


A Noah-ház úgynevezett aktív ház, mivel több energiát termel, mint amennyit felhasznál. De miben egyedi? Mitől más, mint a többi hasonló fejlesztés?

Az első talán legfontosabb különbség, hogy az épület a földbe mélyesztett három és fél méter hosszú talajcsavarokon nyugszik, ez az alap. Gyakorlatilag maga a ház pár centivel a föld felett áll. Ez azért hasznos, mert így nincs szükség klasszikus alapásásra, betonozásra. Ha egyszer netán arrébb akarunk költözni a ház szét- és összeszerelése bár nem könnyű, de megoldható, a földben pedig nem hagyunk magunk után se vasat se betont se bármilyen más törmeléket.

Mi az a terhelés, amit a házat tartó csavarok még kibírnak?

A fejlesztésnél a szigorú építésügyi előírásoknak is meg kellett felelnünk. A Noah-ház ugyanakkor extrém időjárási körülményeknek is ellenáll. Az épület szerkezete akár egy hetes erősségű földrengést is kibír, az épület a 180-200 km/órás tartós szelet is állja és az özönvízszerű esőzést illetve a három méteres hóterhet is elviseli. A vonatkozó engedélyek nélkül nem is lehetne gyártani, értékesíteni a Noah-házakat.

Az ötlet még a Csendes-óceánon született. Mesélne erről?

Korábban Magyarország első zöld nyomdájának a Folprintnek voltam az egyik tulajdonosa. Régi nagy vágyam volt a Föld körbehajózása, de szerettem volna valami különös apropót az eseményre. Ezért összegyűjtöttük az elérhető zöld technológiákat és kreáltunk egy speciális hajót, amely mindent előállított, amire szükség volt.Miközben a napelemek és a szélkerék megtermelték az áramot, a beépített gépek a tengervízből ivóvizet készítettek. Az egy évig tartó hajózás során csak megújuló energiaforrásokat használtunk.Mivel az út elég sokáig tartott akkor ott 2011-ben sok időm volt gondolkodni és arra jutottam, hogy ha egy hajó képes az önfenntartásra, akkor ezt egy ház is meg tudja csinálni.

(...)

A Noah-ház semmilyen közműre nincs rákapcsolva. Honnan van elegendő víz?

A ház 40 köbméter esővizet tud eltárolni, amelyet felhasználás előtt speciális berendezések szűrnek és fertőtlenítenek. A berendezéseket pedig a napelemek látják el a szükséges elektromos energiával.

Mi történik ha túl kevés csapadék esik?

A 40 köbméter víz akár 6 hónapra is elég, mivel az átlagos vízhasználatot sikerült a felére csökkentenünk.A zuhanyzó, a mosógép és a mosdó által felhasznált víz megy ugyanis a WC tartályokba. Az öblítésnél ezt a szürke vizet használjuk.Igazság szerint előbb megy tönkre egy ország vízhálózata, minthogy itt elfogynának a készletek. Ha nagy a baj, akkor még mindig meg lehet tenni, hogy a házat fogjuk és átvisszük egy csapadékosabb területre, de ez még odébb van, reméljük.

Mivel nagyobb számban akarják értékesíteni a Noah-házakat, nyilván cél volt a költségek alacsonyan tartása. Hol lehetett spórolni egy ilyen aktív ház kialakításánál?

Megfigyeltük, hogy a legegyszerűbb megoldás sokszor a legjobb is egyben. Hanyagoltuk a fölösleges energiafaló smart-home megoldásokat. A terasz tetőt például úgy alakítottuk ki, hogy a téli időszakban a napsütés a nappali üvegén keresztül melegíti a házat, nyáron viszont a tető beárnyékolja még a teraszt is. A rendkívül jó szigetelésnél is természetes anyagokat, például fát és fagyapotot vagy cellulózt használunk. A cél az volt, hogy a ház ára a jó minőségű ingatlanokkal egy szinten legyen, vagyis a négyzetméterár 400-500 ezer forint körül mozogjon. Annyi a különbség, hogy ez a ház a beköltözés után teljesen rezsimentes.

(...)


Tovább a cikkhez