top of page

Fauci szerint, ha valaki be van oltva, még nem jelent semmit – Az izraeliek mást gondolnak errőlDr. Anthony Fauci, a Fehér Ház orvosi főtanácsadója vasárnap azt tanácsolta az embereknek, akiket beoltottak a COVID-19-re, hogy tartózkodjanak attól, hogy zárt térben gyülekezzenek és étkezzenek.

Mehdi Hasan, az MSNBC „The Mehdi Hasan Show” műsorvezetője azt kérdezte Faucitól: „Mi az üzenet az oltott és be nem oltott amerikaiaknak? Mit kellene és mit nem szabad most csinálniuk?"

"Nem, ez még mindig nincs rendben annak az egyszerű oknak köszönhetően, hogy a fertőzés szintje, a fertőzés dinamikája az amerikai közösségekben még mindig nagyon zavaróan magas. A tegnapihoz hasonlóan közel 80 000 új fertőzés történt. Tehát, ha eddig nem oltatta be magát valaki, az tegye meg amint az oltás elérhetővé válik számára, de ha beoltják is, ne feledje, hogy továbbra is óvatosnak kell lennie!


Kerülnie kell a zsúfolt helyzeteket, különösen el kell kerülnie a zárt térben lévő csoportosulásokat és bármilyen helyzetben, ahol rajta kívül más emberek is tartózkodnak viseljen maszkot.

Az eddigi kutatások alapján egyelőre határozottan nem mondhatjuk ki, hogy egy beoltott személy nem kaphatja el a fertőzést. Addig, amíg akár a beoltottakról is átterjedhet ez a vírus másokra is, addig folytatni kell a maszk viselését."

Még Januárban váltott ki általános elkeseredést, amikor Jonathan Van-Tam, az Egyesült Királyság tisztifőorvos-helyettese a Sunday Telegraphnak azt nyilatkozta, hogy nagy a valószínűsége, hogy a koronavírus elleni vakcinákkal beoltott emberek is tovább tudják adni a fertőzést másoknak, emiatt nekik is be kell tartaniuk a járványügyi szabályozásokat.

Egyre több tudományos bizonyíték mutatja, hogy a beoltottak nem – vagy lényegesen kevésbé – terjesztik a koronavírust, illetve azt, hogy náluk ritkábban alakul ki a megbetegedés mellett a tünetmentes fertőzés is –legalábbis nagy valószínűséggel, teszik hozzá a legújabb orvosi közlemények.

A hatékony védőoltások engedélyezése, majd a vakcinák szétosztása után az vált rögtön a kritikus kérdéssé, hogy vajon a beoltottság megállítja-e a fertőzés továbbadását. A Pfizer és a Moderna a klinikai próbái során igazolta, hogy vakcinájuk képes megelőzni a tünetes COVID-19 kialakulását, ám azt nem vizsgálták, hogy mi a helyzet a tünetekkel nem járó (aszimptomatikus) esetekkel. Márpedig a tünetmentes fertőzések csökkentése nélkül nehéz megállítani az emberről emberre való átvitel előfordulását.

Mára azonban egyre több adat mutatja, hogy a vakcináltak lényegesen kevesebb eséllyel terjesztik a vírust. E hét elején jelentette be a Pfizer, hogy vakcinája – két héttel a második dózis beadása után – 94%-os hatékonysággal előzi meg a tünetmentes fertőződést. A tanulmányban nem beoltott izraelieket hasonlítottak össze olyanokkal, akik január 17. és március 6. között kaptak Pfizer-oltást. Az eredmény „különösen sokat mondó, mivel célunk az, hogy megszakítsuk a vírus globális terjedését” – nyilatkozta dr. Luis Jodar, a Pfizer orvosigazgatója.

A tudományos kutatásokból az derül ki, hogy minél több vírusrészecske található egy személy szájában, orrában (ezt nevezik vírusterhelésnek), annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy a fertőzést továbbadja másoknak. A csökkent mennyiségű vírusterhelés mellé pedig, értelemszerűen, kisebb fertőzésátviteli arányok kapcsolódnak.

A kutatások szerint tehát a vakcina azáltal csökkenti az átvitelt, hogy képes biztosítani azt, hogy a be nem oltottakhoz viszonyítva még azokban a beoltottakban is kisebb legyen a vírusterhelés, akik később mégis megfertőződnek a koronavírussal – akár tünetesek, akár tünetmentesek.

Egy februárban publikált izraeli tanulmány szerzői arról írnak, hogy a beoltás utáni 12. naptól kezdődően mindazok szervezetében, akik a Pfizer-vakcina ellenére COVID-osok lettek, negyedannyi vírust találtak. Több mint ezer olyan ember esetét is megvizsgálták Tel Avivban a kutatók, akiknek a vírustesztje a teljes beoltottságuk után lett pozitív. A második dózis beadását követő 12-28. nap között a náluk kimutatott vírusterhelés negyedannyi volt, mint a beoltásukat követő első 11 napban.


Forrás: 
94 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page