top of page

Háború Ukrajnában és Izraelben: Az orosz határ mentén egy CIA által támogatott kémbázis hálózatot hoztak létre
A New York Times tényfeltáró cikkéből kiderül, hogy az orosz határ mentén egy CIA által támogatott kémbázis hálózatot hoztak létre titkos föld alatti bunkerekkel, amelyet az elmúlt nyolc évben építettek fel. A tizenkét bázist szinte teljes egészében a CIA finanszírozza.


Az adásban Stier Gáborral, a Moszkvatér.com főszerkesztőjével és Vukics Ferenc katonai szakértővel Yann Caspar műsorvezető elsőként arról beszélget, hogy mit árult el a New York Times egy tényfeltáró cikkében.Kijevbe látogatott a CIA vezetője, William Burns. Az Egyesült Államok több, mint egy évtizede titkos hírszerzési partnerséget ápol Ukrajnával, amely ma már mindkét ország számára kritikus fontosságú Oroszország elleni küzdelemben, írja a New York Times. A tényfeltáró cikkből kiderül, hogy az orosz határ mentén egy CIA által támogatott kémbázis hálózatot hoztak létre titkos föld alatti bunkerekkel, amelyet az elmúlt nyolc évben építettek fel. A tizenkét bázist szinte teljes egészében a CIA finanszírozza. A CIA és más amerikai hírszerző ügynökségek információkat nyújtanak Kijevnek célzott rakétacsapásokhoz, nyomon követik az orosz csapatok mozgását és segítenek támogatni a kémhálózatokat. A New York Times azt írja: az ukrán vezetők megnyugtatására William Burns múlt csütörtökön titkos látogatást tett Ukrajnában, ez a tizedik volt a háború kezdete óta.


Ugyancsak a műsor része volt egy új kijelentés elemzése. Több NATO-ország fontolgatja katonák Ukrajnába küldését, mondta a francia elnök a Párizsi találkozón. Emmanuel Macron szerint a jövőben „nem zárható ki” nyugati csapatok küldése Ukrajnába, de „egyelőre nincs konszenzus arról, hogy csapatokat küldjünk a terepre hivatalos, elfogadott és jóváhagyott módon”. A 20 ország részvételével zajlott, Kijevet támogató konferencián ugyanakkor megállapodtak egy olyan koalíció létrehozásában, amely nagy hatótávolságú fegyvereket küld majd Kijevnek. A Kreml nemrég úgy reagált: az Ukrajnába küldött szárazföldi európai csapatok elkerülhetetlenné tennék a NATO-val való konfliktust.


A folytatásban arról volt szó a műsorban, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét, ezt Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője nyilatkozta. Mint mondta: „Lehet, hogy csalódást okozok, de úgy tudjuk, hogy valóban vérrög okozta a halálát. Ez többé-kevésbé megerősített információ, és nem az internetről származik – jelentette ki Budanov vasárnap a Hromadszke ukrán televízió szerint.


Az adás második felében az izraeli-palesztin helyzetről volt szó. Joe Biden amerikai elnök szerint Izrael beleegyezett, hogy a Ramadán muszlim ünnep alatt tartózkodni fog a katonai cselekményektől Gázában. A Hamász pedig tanulmányozza a párizsi fegyverszünet ajánlatát, amely 40 napos tűzszünetet és túszcserét foglal magában. Közben a Palesztin Hatóság miniszterelnöke bejelentette kormánya lemondását, megnyitva az utat a szervezet későbbi szerepvállalása előtt Gáza irányításában. Mahmud Abbasz elfogadta a lemondást tegnap este, de egyelőre a helyén hagyja Mohammed Shtayyeh miniszterelnököt az átmeneti kormány élén, amíg meg nem nevezik az utódját.

363 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page