top of page

Ha az USA háborús bűneit vizsgálná a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, akkor megszállhatná Hollandiát
Vukics Ferenc jegyzete

Közel fél éve halljuk a kijevi vezetéstől, hogy Ukrajna nem fog kibékülni és együttműködni Oroszországgal, amely már legalább egy évszázada agresszív háborút folytat ellene. Az ukránok szerint a béke irányába mutató lépések megtételéhez Moszkvának ki kell vonulnia a megszállt területekről, demokratikus, demilitarizált és atomfegyvermentes állammá kell válnia és ki kell adnia Ukrajnának a háború megindításában szerepet játszott politikusokat és a „háborús bűnösöket”. Május végén Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a Japánban rendezett G7-csúcstalálkozót követően azt nyilatkozta, hogy Zelenszkijt nem is érdeklik a béketárgyalások, mert biztos benne, hogy megnyeri a háborút.

Amerikai elemzők szerint Ukrajna üzleti modellje az Oroszország elleni harc.

Jelenleg a fizetéseket, a nyugdíjakat, a korrupciót és a háborút is a Nyugat fizeti. Ha Ukrajna abbahagyja az Oroszország elleni harcot, akkor Ukrajna nyugati jövedelemforrása elapad, üzleti modellje megbukik, zavargások, erőszak és anarchia következik, az állam összeomlik.

Elemzők meglátása szerint Ukrajna azért folytatja az Oroszország elleni harcot, mert így a nyugati pénzfolyam nem apad el, de ez nem jelenti azt, hogy a végén győzni fognak a pusztítás túl sok lesz, és az állam mégiscsak szétesik.

A kijevi rezsim tudja, hogy a háborús pusztításból eredő összeomlás lassabban zajlik le, mint a kiszáradt nyugati bevételi források megszűnéséből eredő. Ezért Ukrajna folytatja a harcot, hogy az összeomlás késleltetve legyen. Abban bízik, hogy addig eszkalálódik a konfliktus, amíg a Nyugat mégiscsak bevonul Ukrajnába és megkezdi a harcot Oroszország ellen.

Addig is olyan békefeltételeket szab, amiket az oroszok biztosan nem hajlandóak teljesíteni:

például hogy Oroszországot demilitarizálják, megfosszák atomfegyvereitől, a „háborús bűnösöket” pedig adják ki Ukrajnának.

Néhány nappal ezelőtt Joe Biden amerikai elnök utasította kormányát, hogy kezdje meg az Ukrajnában elkövetett állítólagos orosz háborús bűncselekmények bizonyítékainak megosztását a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC).

A New York Times szerint a Fehér Ház kedden kezdte el értesíteni a törvényhozókat erről a politikaváltásról.

A Nemzetbiztonsági Tanáccsal és a külügyminisztériummal ellentétben a Pentagon sokáig ellenezte az ICC-vel való együttműködést. Miután az ICC márciusban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, a védelmi minisztérium megakadályozta, hogy Washington információkat osszon meg a bírósággal.

A hadsereg azért lépett közbe, mert attól tartottak, hogy ez precedenst teremtene, ami lehetővé tenné, hogy az amerikai csapatokat hasonló cselekményekért felelősségre vonják. A törvényhozók mindkét pártban élesen bírálták a Védelmi Minisztériumot döntése miatt.

Donald Trump kormányzása idején az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta az ICC tisztviselőit, amiért megpróbálták kivizsgálni az Afganisztánban elkövetett amerikai háborús bűnöket. Biden feloldotta ezeket a szankciókat, de elítélte a bíróságot, amiért az az afganisztáni amerikai háborús bűnöket vizsgálta.

A jelentések szerint a fordulat oka az, hogy Biden a vitában állást foglalt. Azok pártjára állt, akik az NBB-vel való együttműködést támogatják. Egy amerikai tisztviselő a Guardiannek nyilatkozva mondta:

"Megerősíthetem, hogy az USA meg fogja osztani a bizonyítékokat az ICC-vel."

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője kijelentette, hogy a Fehér Ház támogatja az Ukrajnában elkövetett állítólagos orosz háborús bűnökkel kapcsolatos számos vizsgálatot, köztük azokat, amelyeket "az ukrán főügyészség, az Eurojuston keresztül a közös nyomozócsoport, az ENSZ emberi jogi megfigyelő missziója, az EBESZ 'moszkvai mechanizmusa' keretében létrehozott szakértői missziók" folytatnak.

A Reuters szerint ez a szóvivő azt is kifejtette, hogy Washington "korábban már küldött nemzetközi nyomozókból és ügyészekből álló csapatokat, hogy azok segítsék az ukrán főügyészséget a háborús bűnökkel kapcsolatos ügyek előkészítésében".

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan Oroszország sem tagja az ICC-nek, és nem ismeri el a bíróság joghatóságát. 2002-ben George W. Bush elnök aláírta az amerikai katonák védelméről szóló törvényt, amelyet "hágai inváziós törvényként" is ismerünk.

A kétpárti jogszabály odáig ment, hogy felhatalmazást adott Hollandia – a NATO egyik alapítótagja – elleni katonai akcióra, hogy megakadályozza a háborús bűnökkel vádolt amerikai tisztviselők és a katonai állomány háborús bűnökkel vádolt tagjainak nemzetközi bíróság előtti felelősségre vonását.

Ez az érdekes szemléletváltás nem sokkal azután következett be, hogy a Fehér Ház megkezdte Kijev ellátását kazettás bombákkal, egy olyan vitatott lőszerrel, amelyet több mint 100 ország tiltott be.

Tavaly februárban az amerikai kormányzat kijelentette, hogy a kazettás bombák ukrajnai használata "háborús bűncselekmény".

Szerintem mindannyian egyetértünk abban, hogy a valódi háborús bűnösöket ténylegesen bíróság elé kell állítani függetlenül attól, hogy orosz, amerikai vagy ukrán az illető. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy ennek a nemzetközi szervezetnek is tovább folytatódik a kiüresítése. Amerikai személyek nem fognak (feltehetőleg ukránok sem) a bíróság elé kerülni, mert akkor az a NATO-szövetséges Hollandiát az USA „kénytelen lesz” megszállni...


516 megtekintés

תגובות


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page