top of page

Hajdu Zoltán: EGYETLEN EGY – Hangos elmélkedés – 98. A kapcsolatok hálózata


Ha a látható és kézzel fogható anyagi világunkról kijelenthetjük, hogy felfedeztük, akkor szellemi világunk, önmagunk felfedezése még várat magára. Pedig ez az egyedi feladat lehet életünk legnagyobb szellemi kalandja...

EGYETLEN EGY


98. A kapcsolatok hálózata


Egy alacsonyabb szintű (lineáris) megfogalmazásban azt találjuk, hogy teremtett világunk oksági (ok–okozat összefüggései) törvényszerűségeiben nem csak az állandó kapcsolatokat kifejező állítások, hanem a szükségszerű kapcsolatokat kifejező állítások is megtalálhatók az adott tulajdonságok (megnyilvánulások, megjelenések) között. Ebből következik, hogy ami állandó az nem szükségszerű (vagyis a szükségszerű nem állandó), és mivel a természeti törvényszerűségek jellemzője a dinamikus rend, következik, hogy a változás, a pulzálás, a rend szükségszerű. A szükségszerűség azt jelenti ki, hogy a törvényszerűségnek minimálisan egy tulajdonsága van, vagyis minimálisan egy kapcsolattal rendelkezik, de többel is rendelkezhet.


Előadó: Valkó Olga

 

Kapcsolódó írásunk:

Hajdu Zoltán – a Szilaj Csikón is megjelent hangos elmélkedéseiből (EGYETLEN EGY) is építkezve – szó szerint hiánypótló könyvet alkotott. A fülszöveg alább olvasható kulcsszavai, a tartalom lényegre törő, beszédes címei, a hátsó borítón található rövid értékelések már önmagukban is sejteni engedik, hogy fontos mű született. Megrendelni, érdeklődni a hazoltan33@gmail.com címen lehet. A könyv 308 oldal, 3600 Ft-ba kerül (áfával). A remélt bemutatóról – író–olvasó találkozóról – tájékoztatni fogjuk tisztelt Olvasóinkat.


41 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page