VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Joe Biden hozzányúl a Legfelsőbb Bírósághoz – Tucker Carlson szerint ebből forradalom lesz
A beiktatását követő napokban Joe Biden azonnal nekiállt, hogy pár nap alatt lebontsa Donald Trump négyéves munkáját. Az első napokban csaknem négy tucat elnöki rendeletet és elnöki intézkedést adott ki. Ez arra való, hogy felgyorsítsa a törvények végrehajtását, ideális esetben arra találták ki, hogy ha az elnök nem tud dűlőre jutni a kongresszussal, akkor sokkal gyorsabban tudja az akaratát keresztülvinni. Ezeket az elnöki rendeleteket lehet utólag módosítani vagy eltörölni a legfelsőbb bíróság döntése, a kongresszus törvényhozása vagy egyszerűen csak egy újabb elnöki rendelet alapján.

Donald Trump, illetve Barack Obama az első napokban jóval sokkal kevesebb elnöki rendeletet hozott, ráadásul Biden a mostaniakat úgy lépte meg, hogy nem volt kinevezett minisztere és még el sem kezdhette munkáját az új adminisztráció.

A XVIII. századtól kezdve több mint 13 ezer elnöki rendeletet hoztak. A kulcskérdés, hogy milyenek az erőviszonyok a kongresszusban.


Ha az elnök számára nem kedvezőek a feltételek, akkor számíthatunk arra, hogy még több elnöki rendelet lesz. Ideális esetben persze nem így kell kormányozni és nem mondható túl demokratikusnak, de a törvények lehetővé teszik.

A reformintézkedések hosszú sorában most igazi nagyvad kerül terítékre. A Legfelsőbb Bíróság az Egyesült Államok legfelsőbb szintű jogorvoslati fóruma, amely egyben az alkotmánybírósági funkciót is ellátja. Ez a legfelsőbb bíróság eltörölhet elnöki rendeletet, tehát a rendeleti kormányzásnak mindig útjában állhat. A grémium jelenleg kilenc tagból áll, akiket az elnök nevez ki, de tisztségüket csak a szenátus jóváhagyásával foglalhatják el. A bírák élethosszig viselik tisztségüket, és csak kongresszusi eljárás keretében mozdíthatók el, kizárólag csak akkor, ha bűncselekményt követtek el.

Donald Trump hivatali ideje alatt három új bírát neveztek ki, így a kilencből hat bíró konzervatívnak számít. Trump a liberális Ruth Bader Ginsburg tavaly szeptemberi halálát követően mindent megtett, hogy még a novemberi elnökválasztás előtt kinevezhesse a megüresedett helyre saját emberét, a konzervatív Amy Coney Barrett személyében. A demokraták választási kampányában éppen ezzel is összefüggésben már szerepelt a legfelsőbb bíróság reformja. Szó esett egyebek között a testület kibővítéséről és a bírák hivatali idejének korlátozásáról. Vezető republikánus törvényhozók azonban határozottan elutasítják a tervezett változtatásokat.


Joe Biden amerikai elnök bizottságot hozott létre a legfelsőbb bíróság megreformálására. A legvalószínűbb, hogy négy demokrata irányultságú bíróval 13 főre bővítenék a testület létszámát és ezzel a bővítéssel biztosítanák a demokrata többséget ebben a nagyon fontos demokratikus intézményben. És mehet a rendeleti kormányzás ezerrel…

Tucker Carlson szerint a demokraták a legfelsőbb bírósági létszámának és összetételének megváltozásával túl messzire mennek. A Fox News műsorvezetőjének az a végkövetkeztetése, hogy a demokraták már így is jelentős kárt okoztak az amerikai demokráciának, és hogy


ezentúl a „Big Business” hoz majd meg minden nagy döntést Amerikában.

„Egy demokráciában az emberek uralkodnak. Ha a választók azt akarják, hogy valami idővel megtörténjen, akkor az megtörténik. Ez az önkormányzatiság. De minek nevezhető az a rendszer, amelyben az összes igazán fontos döntést a nagyvállalatok hozzák meg anélkül, hogy egyáltalán hivatkoznának arra, hogy a választók mit akarnak? Nos, ez nem demokrácia. Ez korporatokrácia, és nálunk most ez történik.
 
 
A dolgok gyorsan változnak.<