top of page

Megváltozhatnak a trianoni határvonalak? (Vajda Miklós ajánlása és megjegyzése)
 


Az alábbi hírt nem kell nagyon komolyan venni. Ugyanis a magyar állam szuverenitására már keresztet vethettünk abban a pillanatban, amikor az ENSZ-be, majd EU-ba és a NATO-ba is beléptünk. Mégis önmagában azért érdekes, mert ez a téma 1920 óta tabu a politikában. Gondoljuk végig, a két világháború után a Magyarország körül megállapított határok már régen érvénytelenek. (Csehszlovákia, Szovjetunió, Jugoszlávia) Különösen érdekesek a Németországgal kapcsolatos változások. A békeszerződésnek nevezett diktátumok alapján a két Németország sohasem egyesülhet. Berlin sohasem lehet az egyesített Németország fővárosa. Német katona sohasem mehet külföldre harcolni. Németország nem lehet nemzetközi fegyveres testület tagja. (NATO) Nem küldhet fegyvereket külföldre stb. Mindez már a múlté. De a Magyarországra erőltetett diktátumok és határok változatlanok, arról még csak beszélni sem lehet. Ebből a nézőpontból van jelentősége Putyin kijelentéseinek. (VM)

 

 

Putyin nyíltan Ukrajna felosztásáról beszélt – Lengyelország, Magyarország és Románia visszakaphat területeket, amiket Sztálin vett el tőlük

 

Az orosz elnök kedden részt vett egy megbeszélésen az Orosz Föderáció Nemzeti Védelmi Irányító Központjában, a Honvédelmi Minisztérium igazgatóságának kibővített ülésén, ahol olyan kijelentéseket tett, amire az egész európai politika felkapta a fejét.

Putyin ugyanis konkrétan arról beszélt, hogy Zelenszkijék bukása után Ukrajna területe felosztásra kerül, és nemcsak Oroszország, de Lengyelország, Magyarország és Románia is visszakaphat területeket. 

Hosszú beszédének vége felé Vlagyimir Putyin kijelentette:

 

„Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának egyetlen garanciája Oroszország volt. Amikor Oroszország létrehozta a Szovjetuniót, egyszerűen átengedett a lakossággal együtt hatalmas történelmi orosz területeket, amelyek hatalmas potenciállal rendelkeznek, és óriási erőforrásokat fektetett be ezen a területen. (…) Ukrajna nyugati területei? Tudjuk, hogyan szerezte meg őket Ukrajna. Sztálin a második világháború után engedte át őket. (…) Átengedte a lengyel területek egy részét (Lvov stb.), több nagy régiót, ahol tízmillió ember élt. (…)


Annak érdekében, hogy a lengyeleket ne háborítsa fel, Németország kárára kompenzálta a veszteségeiket: átadta nekik Németország keleti területeit, a danzigi folyosót és magát Danzigot.


Területeket vettek el Romániától és Magyarországtól... ezeket Sztálin Ukrajnának adta.


És az ott élők – legalábbis sokan ezt biztosan tudják – vissza akarnak térni történelmi hazájukba. És azok az országok, amelyek elvesztették ezeket a területeket, különösen Lengyelország, vissza akarják kapni őket.


Ebből a szempontból csak Oroszország tudja garantálni Ukrajna területi integritását.


Ha nem akarják ezt, úgyis jó. Legyen! A történelem mindegyik elszakított területet a helyére fogja tenni. Egy ujjunkat sem fogjuk mozdítani, de ez megtörténik. Nem fogunk beleavatkozni, de a sajátunkat sem hagyjuk el.


Ez minden, ezek tények, amit mindenkinek meg kell értenie – mind az Ukrajnában élőknek, akik agresszívek Oroszországgal szemben, mind az európaiaknak és az Egyesült Államoknak.


Ha tárgyalni akarnak, tárgyaljanak. De ezt mi most már csakis a saját érdekeink alapján tesszük.” 

Forrás:


651 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page