top of page

Mennyit is ér a kínai vakcina? Talán sosem tudjuk meg…

Egyre nagyobb a zavar az egyes vakcinák hatékonysági méréseivel kapcsolatban. A hétköznapi ember számára elég ijesztő, amikor a szakemberek civakodnak egymással.

A brazil Butantan orvosbiológiai központ tudósai a múlt héten jelentették be, hogy a Sinovac Biotech vakcinája 78,4 százalékos hatékonyságot mutatott. A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy a hatékonysági mutató kiszámítása során nem vették figyelembe a „nagyon enyhe” fertőzésekkel kapcsolatos eredményeket. Az új mérések szerint a kínai Covid vakcina csak 50,4 százalékos hatékonyságú. Ezeket az adatokat beleszámítva a sikerességi arány most 50,4 százalékra csökkent, ami alig elegendő a hatósági jóváhagyás 50 százalékos minimumához. Ez a hatékonysági szint jóval alacsonyabb a kínai kormány és az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott 70 százalékos szinttől.

Brazíliában zajlik a kínai Sinovac cég legnagyobb, több mint 13 000 ember bevonásával zajló vizsgálata. A vállalat helyi kísérleti partnere, a Butantan Institute a múlt héten azt jelentette, hogy a vakcina 78%-ban hatékonyan megelőzte a Covid-19 enyhe eseteit, és 100%-ban volt hatásos a súlyos és mérsékelt fertőzésekkel szemben. A korábban közölt adatokat Nyikolaj Petrovsky, a Covid-19 vakcinát fejlesztő Vaxine Pty Ltd. kutatási igazgatója is kritizálta már. A véleménye szerint ha a közölt adatok helyesek és a kísérleti résztvevők egyenletesen oszlanak meg a vakcina és a placebo csoport között, akkor a hatékonysági aránynak 62,5%-nak kellene lennie.

Az indonéz egészségügyi szervek vizsgálata 65%-os hatékonyságot mutatott a Covid-19-szel szemben a kínai oltóanyagnál. Törökország a múlt hónapban a Sinovac vakcinánál 91,25%-os hatékonyságot mutatott a helyi hatóságok vizsgálata során. Mindkét esetben kétezer körüli személyt vizsgáltak, amely minta nagysága a szakértők szerint túl kicsi ahhoz, hogy elegendő következtetést vonhassanak le belőle.

"Hatalmas pénzügyi és presztízs nyomás nehezedik ezekre a próbákra, hogy tömegesen túlbecsüljék eredményeiket"

– közölte Nyikolaj Petrovszkij, a Flinders Egyetem Orvostudományi és Közegészségügyi Főiskolájának professzora.

A szakembernek nincs jó véleménye a már engedélyezett vakcinák előállítóiról sem:

"Sok esetben az ilyen túlértékelések politikai indíttatásúak, mivel azok az országok, amelyek nem tudták megfelelően kezelni a világjárványt, most szeretnék túlbecsülni az oltások előnyeit, hogy szavazatokat szerezzenek és csillapítsák a helyi nyugtalanságokat."

A Sinovac szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a Brazíliában, Törökországban és Indonéziában folytatott vizsgálatok eredményét, és közölte, hogy brazil partnere további adatokat közöl a héten.

 

Forrás:30 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page