top of page

Miért téves szinte minden, amit a II. világháborúról tudsz? – 2 részben 50 oldalon
2023. DEC. 16.


Megdöbbentő összefüggésekre derül fény a II. világháború eseményeit illetően ezekből a dokumentált tényekből, mégsem engedik széles körben elterjedni a neves történészek által feltárt információkat!

Bár a második világháború több mint három generációval ezelőtt ért véget, még mindig hatalmas aktualitása van napjainkban is:


”A mai amerikai kormány és különböző európai vazallusállamai jelenlegi politikai legitimációjának nagy része a II. világháború egy sajátos narratív történelmén alapul és ennek a beszámolónak a megkérdőjelezése súlyos politikai következményekkel járhat.”


Nyugaton általánosan elfogadott, hogy: Hitler indította el a második világháborút. Hitler lengyelországi inváziója volt az első lépés egy szélesebb körű, világuralomra irányuló kampányban
A második világháborúnak ez az értelmezése igaz vagy hamis?
És ha hamis, akkor mit akart elérni Hitler Lengyelországban és elkerülhető lett volna-e a második világháború?

Ron Unz – Az elmúlt tucat évig a történelmi eseményekről alkotott nézeteim mindig meglehetősen konvencionálisak voltak, az egyetemi órákon és az évtizedek során átvett egységes média narratívából alakultak ki. Ez magában foglalta a második világháború, az emberiség történetének legnagyobb katonai konfliktusának megértését is, amelynek kimenetele formálta modern világunkat. De a szeptember 11-i támadások és az iraki háború utáni években egyre gyanakvóbb lettem fősodratú médiánk őszinteségével szemben és kezdtem felismerni, hogy a történelemkönyvek gyakran csupán a múltbeli médiatorzítások konszolidált változatát képviselik.


Hitlerrel és a háború kitörésével kapcsolatban szerintem kiváló kiindulópont lenne az Origins of the Second World War című klasszikus mű, amelyet 1961-ben adott ki a neves oxfordi történész, AJP Taylor. Ahogy leírtam következtetéseit 2019-ben:

Hitler végső követelése, miszerint a német Danzig 95%-át úgy kapják vissza Németországnak, ahogyan lakosai akarták, teljesen ésszerű volt, és csak a britek félelmetes diplomáciai baklövése vezette a lengyeleket a kérés visszautasítására, ezzel provokálva ki a háborút. A széles körben elterjedt későbbi állítás, hogy Hitler a világ meghódítására törekedett, teljesen abszurd volt, és a német vezető valójában mindent megtett, hogy elkerülje a háborút Nagy-Britanniával vagy Franciaországgal. Valójában általában meglehetősen barátságos volt a lengyelekkel, és abban reménykedett, hogy Lengyelországot német szövetségesként veheti fel a sztálini Szovjetunió fenyegetése ellen.A Washington Post „Nagy-Britannia legkiemelkedőbb élő történészének” méltatta a szerzőt, a World Politics pedig „erőteljesen érvelt, zseniálisan megírt és mindig meggyőző” – mondta a The New Statesman., Nagy-Britannia vezető baloldali magazinja a következőképpen jellemezte: „remekmű: világos, együttérző, gyönyörűen megírt”, a Times Literary Supplement pedig „egyszerűnek, pusztítónak, kiválóan olvashatónak és mélyen felkavarónak” jellemezte. 

A nemzetközi eladások és a kritikusok elismerése ellenére a könyv megállapításai hamarosan hatalmas ellenségeskedést váltottak ki bizonyos körökben. 

Taylor oxfordi előadásai negyedszázadig rendkívül népszerűek voltak, de a vita közvetlen eredményeként „Nagy-Britannia legkiemelkedőbb élő történészét” nem sokkal később végleg kipenderítették a karból.


Az 1930-as évek végére Hitler feltámasztotta az uralma alatt újonnan virágzó Németországot, és sikerült újra egyesítenie több elszakadt német lakossággal. Ennek eredményeként széles körben elismerték a világ egyik legsikeresebb és legnépszerűbb vezetőjének, és abban reménykedett, hogy végre rendezni tudja a lengyel határvitát, sokkal nagyvonalúbb engedményeket kínálva, mint azt bármelyik demokratikusan megválasztott weimari elődje valaha is gondolta. 

De a lengyel diktatúra ehelyett hónapokig elutasította a tárgyalási kísérleteit, és brutális bántalmazásba kezdett német kisebbségével szemben, végül arra kényszerítette Hitlert, hogy háborút üzenjen. 

És amint arról 2019-ben beszéltem, a háború kirobbantása bizonyos befolyásos alakok szándékos célja lehetett.


🔴Hogy pontosan kik voltak ezek és milyen sokkoló történelmi dokumentumokra és összefüggésekre bukkantak korabeli történészek és újságírók, ezt részletesen elolvashatjátok a VilagHelyzete Könyvújság 750 oldalas ŐSZI TRIPLA számában, ahol külön 50 oldalas mellékletben megtaláljátok magyarra fordítva a teljes tudásanyagot!


600 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK