top of page

Mindennapi szemezgetésünk (10:49) 10.14.A magyarországi (egymillió főre vetített) halálozási ráta: 5.088 haláleset. Ezzel hazánk a 231 ország (régió) élén a harmadik helyet foglalja el (Peru és Bulgária után), Magyarországon haltak meg Covid-nak tulajdonítottan (népességarányosan) a „világon” a harmadikként a legtöbben.


„Igazságtalanság velük szemben, ha nem kapnak kegyelmet” – mondta Csintalan Sándor Skrabski Fruzsina filmrendező, producer Más világ című podcastjében az úgynevezett Hunnia-ügy, ismertebb nevén Budaházy-ügy köztársasági elnöki kegyelemben még nem részesült három vádlottjáról.


A biztonságpolitikai szakértő elmondta, ezeket a szavakat a magyar településeken zajló Izrael melletti szimpátiatüntetés résztvevőinek küldi.


„Le kellene mondanod, és a következő két évtizedet egy zárdában kellene töltened, bűnbánatot tartva a bűneidért”.


Beni Ganz Nemzeti Egység pártjának támogatottsága ellenben soha nem volt még ennyire magas.


E pillanatban minden ország hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a saját állampolgárait minél hamarabb és biztonságosan kimentse Izraelből és a gázai övezetből. De – tudomásunk szerint – nincs olyan ország amely ezért pénzt kérne az önhibájukon kívül életveszélybe került honfitársaitól. Egy kivétellel: ez pedig az Egyesült Államok. (A legutóbbi hírek szerint körülbelül 150-160 ezer amerikai állampolgárról lehet szó.)

Mahmúd Abbász Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyalt pénteken.


Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Izraelnek “természetesen” joga van megvédeni magát a Hamász brutalitása ellen. Szerinte hosszú távon csak az ENSZ által javasolt önálló palesztin állammal történő békés együttélés oldhatja meg a konfliktust.


Az, hogy a horvát külügyminisztérium izraeli zászlót lobogtatott, “idióta” és helytelen – jelentette ki pénteken Zoran Milanovic elnök, hozzátéve, hogy a Hamász által elkövetett atrocitások nem jogosítják fel Izraelt arra, hogy bosszúból civileket bombázzon.


A Human Rights Watch (HRW) arról számolt be, hogy a Hamásszal való folyamatos konfrontáció közepette Izrael videókat ellenőrzött, amelyeken a vitatott fehér foszfor lőszereket vet be, többek között Gáza város felett. Az anyag gyújtóhatást fejt ki, és ha sűrűn lakott területek fölött vetik be, akkor a polgári lakosságot válogatás nélkül veszélyezteti.


Az ENSZ élesen bírálta Izraelt a teljesíthetetlen ultimátum miatt. A Hamasz pedig azt kérte a gázaiaktól, maradjanak a helyükön. Az övezetben szörnyű a helyzet, a légicsapásokban meghaltak száma 1500 felett jár, és ma a Hamasz felhívására a világ számos pontján muszlimok vonultak utcára, hogy tiltakozzanak az izraeli támadás ellen. Ez nehéz helyzetbe hozza a nyugat-európai vezetőket. Nagy-Britanniában olyan törvényt terveznek, amely alapján a Hamaszt dicsőítő vagy antiszemita kijelentéseket tévő külföldiek kiutasíthatók.


Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy az éjjel megölte a Hamász légierejének vezetőjét, Murad Abu Muradot, és számos Hamász-célpontot támadott meg a Gázai övezetben. Az izraeli védelmi erők (IDF) szerint Abu Murad „jelentős szerepet játszott a terroristák felkészítésében” az egy héttel ezelőtti, izraeliek elleni támadás előtt.


A rendőrség őrizetbe vette az elkövetőt, egy húszas éveiben járó csecsen férfit.


Miközben a Hamasz péntekre meghirdette a "harag napját", azaz utcai dzsihádra szólította fel a szimpatizánsait világszerte, Magyarország egészen csattanós választ adott: Izrael-párti kiállások sokaságát országszerte. Közben Izrael a gázai bevonulásra készül – egy hete kezdődött a példátlan palesztin mészárlás. (nu, azért egészséges emlékeztetőül ld. ehhez: A palesztinok Izrael nyelvét beszélik /Chris Hedges jegyzete/)


Még olyan középiskola is akad, ahol a jobboldali pártok összesítve 88(!) százalékot értek el!


A BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató közzétett egy cikket, amelyben elmagyarázza, miért tartózkodik attól, hogy elítélje a terrortámadást.


Letiltotta a TikTok a Hetek videóját a platformról, amelyben Kulifai Máté főszerkesztő-helyettes az ATV Start reggeli műsorában arról beszélt, hogy miért bonyolult kérdés Gáza helyzete, miért nem tekinthető mindenki ott a terroristákon túl, ártatlan civil embernek.


Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint az izraeli állampolgárt a pekingi nagykövetség közelében késelték meg.


Az ukrán erők négy hónapja tartó “ellentámadása” nem érte el egyetlen célját sem – közölte pénteken a Biztonsági Tanácsban Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete. “Az orosz csapatok már több napja támadó harci műveletekre váltottak, gyakorlatilag a teljes frontvonal mentén. Ezért az úgynevezett ukrán ellentámadást hivatalosan is befejezettnek tekinthetjük” – mondta Nebenzia.


A Bloomberg LP manhattani központjának tetején már nem az Ukrajna iránti szolidaritás látható, hanem helyette Izrael támogatására váltottak – vették észre csütörtöktől a New York-iak.


Zelenszkij szerint a nyugati szövetségesek tekintélyes mennyiségű segélyt tudnak küldeni az ukrán erőknek, de most “mindenki fél” a támogatás csökkenésétől az izraeli helyzet miatt. Szerinte Oroszország is hasonló forgatókönyvre számít.


Az izraeli-palesztin feszültségek legutóbbi eszkalálódásával kapcsolatban az Egyesült Államok “már mindent megtett, amit tudott”, és a világ többi részének kell majd eltakarítania a mocskot – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium hivatalos szóvivője.


Több százezer ukrán férfi bújik ki a sorozás alól a folyamatban lévő mozgósítás közepette – közölte Natalja Kalmikova védelmi miniszterhelyettes. Hozzátette, hogy a hatóságok olyan jogszabályon dolgoznak, amely “segít rendezni ezt a kérdést”.


Nemrég Iránban játszott Bajnokok Ligája mérkőzést Cristiano Ronaldo csapatával az Al-Nassr-el. A látogatás során Ronaldo találkozott egy rajongójával, Fatemeh Hamami festővel is. A focista egy saját készítésű képet is kapott a festőtől, akit Ronaldo többször is megölelt, majd puszival köszönte meg az ajándékot, amelynek nem várt következményei lettek – számolt be róla a Eurosport. Az Al-Nassr még videót is közölt az eseményről, viszont azzal nem számoltak, megszegték az iráni törvényeket. Iránban hivatalosan ugyanis a testi érintkezés férfi és nő között csak akkor megengedett, ha azok házastársak, minden más esetben büntetendő a cselekedet. Egy túlbuzgó helyi ügyvéd fel is jelentette Ronaldót, a bíróság pedig 99 korbácsütésre ítélte a portugál focistát. Megbánás esetén ugyanakkor a bíró eltekinthet a korbácsolástól.


A szerzők szerint az alkotmánybíróság és a legfelsőbb bíróság a Jog és Igazságosság párt bábjai.


Ezúttal is a haverok fenyegetik a szuverenitásunkat, és hiába próbáltunk jó fiúk lenni, valahogy ismét ellenérdekeltek lettünk a szövetségeseinkkel. Ungváry Zsolt írása.


A Nobel-díjas tudós kutatási támogatási rendszer fejlesztésében fog segíteni.


Csodálatos, hogy Magyarországon kiemelten fontos a születési ráta javítása, de ugyanilyen figyelmet kell szentelnünk annak, hogy az egészséges életévek száma is növekedjen – mondja Krausz Ferenc. A Nobel-díjjal kitüntetett fizikussal a móri gyermekévekről, kitartásról, magyarságról és egy úttörő magyar projektről beszélgettünk.


A marosvásárhelyi táblabíróság elutasította Hargita Megye Tanácsának fellebbezését, így Neamt megye közigazgatási területéhez tartozik a Békás-szoros. A bíróság döntését Adrian Nita, Neamt megye prefektusa jelentette be.
933 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK