top of page

Mindennapi szemezgetésünk (12:00) 09.06."Tavaly 150 milliárd köbméterről 80 milliárd köbméter alá csökkentettük az Oroszországból származó gázimportot. Idén ez a mennyiség valószínűleg csak 40 milliárd köbméter lesz, beleértve a cseppfolyósított földgázt is. Tehát azt mondanám, hogy gyakorlatilag lehetetlen teljesen lemondani az orosz gázról".


Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter az APA osztrák hírügynökségnek adott szerdai interjújában jelezte: nem ért egyet azokkal a törekvésekkel, amelyek megvonnák Magyarországtól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.


A Columbia Egyetem professzora szerint Orbán Viktor tisztán látja a világ helyzetét.

Ez egy olyan háború, amelynek soha nem lett volna szabad kitörnie, és nem is történt volna meg, ha az Egyesült Államok jobban viselkedett volna, és ha az USA és Oroszország azt tette volna, amit 1992-től kezdve kellett volna tennie, vagyis kölcsönösen tiszteletteljes és együttműködő kapcsolatot alakított volna ki – nyilatkozta az ukrajnai háborúról Jeffrey Sachs amerikai közgazdász, a Columbia Egyetem professzora az Eurázsiának. A professzor szerint az Egyesült Államok legnagyobb hibája az volt, hogy valójában már az kilencvenes évek elején tervbe vette a NATO bővítését egészen Ukrajnáig. Ez az egypólusú világrend a megerősítéséről szólt.

Sachs szerint ez a hozzáállás téves, veszélyes, provokatív és arrogáns volt.

És ha az USA nem tette volna ezt, sokkal, de sokkal biztonságosabb és együttműködőbb világunk lenne. Azt is elmondta, hogy ebben a háborúban „mindenki veszít”. A legnagyobb vesztes természetesen Ukrajna, hiszen lerombolja az országot a háború. Európa a következő legnagyobb vesztes, mert a gazdasági és társadalmi következmények óriásiak. Az Egyesült Államok is veszít, mert több mint százmilliárd dollárt költött, és mert a világ nagy része nem ért egyet az álláspontjával.

A világ nagy része azt szeretné, ha a háború véget érne, anélkül, hogy a NATO tovább terjeszkedne. „Washingtonnak még mindig megvan az az illúziója, hogy valahogyan ő a globális vezető. De nem lehetsz globális vezető, ha a világ nagy része nem akar követni” – tette hozzá. A professzor rámutatott arra, hogy a geopolitika és a világgazdaság drámai változásokon megy keresztül, és többféle perspektíva van kialakulóban. Ezek közül az egyik az integrált Eurázsia, ahol a világ népességének nagy többsége él.


A Kereszténydemokrata Mozgalom vezetője egy tévévitán tette ezt a kijelentést. Később bocsánatot kért, majd az Európai Néppárt jelezte: támogatja tagpártját.


Védelmébe vette az LMBTQ-címlapot.

Mint ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az Elle magazin legújabb címlapján két meleg férfi látható, amint éppen puszilgatnak egy kislányt, s alattuk a felirat: „Born From Love”.

Mérő Vera kifejtette, hogy egyrészt az Elle szeptemberi címlapjából három variáns van, kettőn homoszexuális és egyen heteroszexuális pár látható.

„Azt gondolom, hogy ez is történelmi húzás” – tette hozzá – „hiszen ezt a lapszámot ma már csak lefóliázva lehet elhelyezni a standokon, ha egyáltalán”. „Hiszen nyíltan, ha úgy tetszik, népszerűsítve jeleníti meg a... a mit is? Egy szerető családot?


Egy múzeum a németországi Dortmundban szombatonként 10 és 14 óra között csak a színes bőrű embereket engedi be a gyarmatosításról szóló „That’s Colonial” című kiállításra.

Érdekesség, hogy a német múzeum a „BIPoC” rövidítést használja honlapján, ahol azt írják, biztonságos teret kínálnak a számukra. A BIPoC egy, az Egyesült Államokból elterjedt betűszó, a „Black, Indigenous, (and) People of Color” kifejezés rövidítése, amelynek a jelentése: fekete, bennszülött és színes bőrű személyek. A német múzeum azonban nyilvánvalóan nem a német bennszülöttekre gondolt, amikor „biztonságos teret” hozott létre.

Az egyébként adófizetői pénzből működő Zollern Colliery múzeum azzal érvel, hogy ezzel az a céljuk, hogy megvédjék a színes bőrű embereket a további diszkriminációtól. Mint írták, ez egy ajánlat számukra, hogy visszavonulhassanak és eszmét cserélhessenek.

Az ügy nagy felháborodást váltott ki, hiszen a diszkrimináció elleni küzdelem jegyében diszkriminálták a fehéreket.


A mesterséges intelligencia az elmúlt években nagy figyelmet kapott, mivel képes átalakítani az iparágakat. Az a terület, ahol az AI jelentős ígéretet tartogat, a munkaerőhiány kezelése, amellyel számos vállalat küzd. A COVID-19 megjelenése óta a munkaerőhiány jelentős kihívást jelent a vállalkozások számára.

A globális világjárvány sok vállalkozást arra kényszerített, hogy elfogadja a digitalizációt, és alkalmazkodjon a rugalmasabb munkakörnyezethez a munkaerőhiány áthidalása érdekében. Azok a vállalkozások azonban, amelyek nem tudják végrehajtani ezt az átállást, túlélési kihívásokkal szembesülnek a digitális szakértelem hiánya miatt.


Rosszul lett egy amerikai kutató egy 1000 méter mély törökországi barlangban, a mentése jelenleg is zajlik.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat arról számolt be, hogy egy 40 éves amerikai barlangkutató hirtelen rosszul lett és súlyos vérzéses állapot alakult ki nála, ezért nemzetközi összefogással mentőakció indult, hogy fel tudják hozni a mélyből.

A magyar orvoscsoport elsőként ért a felkérés után Törökországba, és már napok óta a férfi ellátásán és mentésén dolgoznak.


A Krasznahorkai évtizedekkel ezelőtti írásából született Eötvös Péter-opera kapcsán is Orbán jutott eszébe a német színházigazgatónak.

Új operát írt Eötvös Péter magyar zeneszerző, a világ kortárs irodalmának legtöbbet játszott operaszerzője.

A világhírű zeneszerzőtől a Magyar Állami Operaház rendelt meg egy alkotást, ami Eötvös életművében először magyarul szólal meg. A Valuska című opera Krasznahorkai László 1989-es regénye (Az ellenállás melankóliája) alapján született meg. Az ősbemutatóra decemberben kerül sor, Eötvös Péter 80. születésnapja előtt.

A Valuskát ugyanakkor bemutatják Németországban is, a regensburgi színházban. Ennek oldalán Sebastian Ritschel igazgató, egyben az ottani Valuska-előadás rendezője így mutatja be a darabot:

„A Valuska c. opera keserű parabola és komplex gondolkodás a hatalom és a felsőbbrendűség mibenléte felől: elkerülhetetlenül érzi az ember a mai magyarországi politikai helyzettel való hasonlóságát, ahol Orbán Viktor miniszterelnök hatalma egyre nagyobb, a sajtó, a kulturális intézmények egyre nagyobb ellenőrzés alatt állnak, és tetszés szerint változtatják meg az alkotmányt.”

A Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter most az Origón megjelent írásában kommentálta a német rendező gondolatait.

 

Szeptember 7-én, csütörtökön 17 órától

Helyszín: Budapest III., Szépvölgyi út 7.

További részletek itt


Ertsey Attila egy korábbi előadása: Úgy bánnak velünk, mint a kísérleti patkányokkal

 

943 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page