VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Mindennapi szemezgetésünk (20:20) 2021.07.27.A peremlét reménye – Szakács Árpád írása Mandics György új könyvéről az Erdély.ma portálnak

Ha meghallom Mandics György nevét, nekem mindig Határ Győző jut róla az eszembe. Rengeteg a hasonlóság, nemcsak a hatalmas életmű tekintetében. Mindketten úgy váltak a magyar szellemi élet, az irodalom legerősebb bástyáivá, hogy tulajdonképpen a reálvilágból jöttek, Határ Győző építész, Mandics György pedig matematikus. Mindkettőjük emigrációban élt és él, akkor is, ha Magyarországon volt vagy van. Mert Magyarországon ma csak úgy lehet magyarként élni, mintha emigrációban lenne az ember. Annyi nyelvet sajátítottak el, amennyit éppen akartak, műveltségük bámulatos, szerénységük olyan, mint egy ezer éves templom belső csendje. Az elmúlt évszázadokban keveseknek adatott meg, hogy olyan összefüggéseiben ismerjék a magyar nyelvet, mint ők. Ez azért is van, mert amikor az Isten ajándékot ad egy népnek, akkor ilyen embereket küld hozzájuk, mint Határ Győző és Mandics György.


Amikor az állami iskola a lélek temploma lesz (videó) Egy iskola gyerek- vagy pedagóguscentrikus legyen? Vannak csodák ma a tanítás, pedagógia terén is Magyarországon. Egy ilyen csodáról volt szó vasárnap és az ezt a csodát létrehozó emberekről. Közülük Pénzes Ottó Gránit Oroszlán Példakép-díjas férfi pedagógussal, a mátészalkai Képes Géza Általános Iskola igazgatójával és Oláh András Ratkó József-díjas költővel, a tanintézet igazgató-helyettesével beszélgettünk.

A szülők tudta nélkül kérdezgették a gyerekeket a nemi identitásukról

A szülők tudta nélkül töltettek ki egy „esélyegyenlőségi felmérést“ negyedik osztályos diákokkal, akiknek azt mondták, hogy ne szóljanak a szüleiknek a felmérésről, aminek keretében néhány kérdést meg kellett válaszolniuk a nemi identitásukról is. Haylee Yasgar az amerikai Sartell Minnesota állami iskola negyedik osztályos tanulója az édesanyjával nyilatkozott a Fox and Friends műsorban, ahol egy titkos esélyegyenlőségi felmérésről beszélt, amit a szülők beleegyezése nélkül töltettek ki negyedikes diákokkal. A lány elmesélte a felméréssel kapcsolatos személyes tapasztalatait.


A pszichológusokat félelemben tartja az LMBTQ-lobbi (1. rész)

...folyamatosan zajlik a hagyományos kapcsolati és családmodellek lejáratása, a nők szélsőséges, férfigyűlölő, sokszor már komikumba hajló ábrázolása tapasztalható, arról nem is beszélve, hogy a filmek és a sorozatok koncepciójában általánossá vált, hogy a jó karakterek mind fekete bőrűek és/vagy nők, míg a gonosz szereplők szinte kivétel nélkül fehér, heteroszexuális férfiak. De mégis milyen okok állhatnak e folyamat mögött, és hogyan hat mindez a felnövekvő generációkra, egyúttal a társadalmunkra?