top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 2023. 12.31.
A Nyugat hamarosan drágán megfizethet a vakságáért – írja a Neue Zürcher Zeitung.


Az állami orosz tévécsatorna beszélgetős műsorában körvonalazták, hogy Moszkva milyen átrendeződést szeretne Közép-Európában az ukrán háború után. Életre kívánják kelteni az Osztrák–Magyar Monarchiát.


Mióta átvette a hatalmat a szélsőbaloldali globalo-liberális Donald Tusk féle bábkormány Lengyelországban, azóta kommunistákat megszégyenítő módon próbálják megszerezni a narratívák feletti uralmat.


A legutóbbi csapás Belgorod belvárosát érte, cseh gyártmányú többszörös rakétavetőkből származó kazettás lőszerrel. Legalább 14 ember, köztük két gyermek meghalt, 108 másik pedig megsebesült. Az orosz védelmi minisztérium szerint a légvédelmi rendszerek mindkét rakétát és a lövedékek nagy részét elfogták. Ellenkező esetben a következmények sokkal súlyosabbak lettek volna – tették hozzá.


Az európai országok vezetői közül Putyin táviratát csak Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök kapta. Az orosz államfő gratulált Recep Tayyip Erdogan török elnöknek is. Ázsiában Hszi Csin-ping kínai elnök, Draupadi Murmu indiai elnök és Narendra Modi miniszterelnök, Bassár el-Aszad szíriai elnök, Thongloun Sisoulith laoszi vezető, Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára és Vo Van Thuong elnök kapott gratulációt Putyintól. A Kremlből táviratot küldtek Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnöknek is. A latin-amerikai vezetők közül az orosz elnök gratulált Luis Arce bolíviai elnöknek, Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnöknek, Nicolas Maduro venezuelai vezetőnek, Miguel Diaz-Canel Bermudez kubai elnöknek és Raúl Castro hadseregtábornoknak, valamint Daniel Ortega nicaraguai elnöknek. (nu, igen figyelemre méltó geopolitikai sűrítmény...)


A miniszterelnök szerint a genderpropaganda nem egy jópofa marháskodás.


2023-ban már sikerült elismerniük, hogy a magyar gazdaság „talpon maradt”.


A tárca tájékoztatása szerint a pályakezdő gyakornokok fizetése a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 000 forintos illetményhez képest 528 800 forintra emelkedik, és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek.


Egyetlen légicsapással likvidáltak tizenegy magas rangú iráni parancsnokot.


A hírszerző és biztonsági ügynökségek a jelek szerint a „színes forradalom” játékszabályai szerint működnek.
Az Egyesült Államok munkacsoportokat hívott össze a Hetek országaiból (G7), hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne elkobozni több százmilliárd dollárnyi befagyasztott orosz vagyont – jelentette a héten a Financial Times.


Teljes sötétség uralkodik sok fiatal fejében egy új közvélemény-kutatás eredményei szerint.


Peter Seewald szerint XVI. Benedek pápa csalódott az utódjában.


A Libs of Tiktok felhívta a Virginia államban működő Planned Parenthoodot úgy, hogy az egyik újságíró 16 évesnek állította be magát, aki abortuszt szeretne végeztetni a szülei tudta nélkül. Az államban a művi vetélésnek szigorú szabályozása van, az említett szervezet mégis ad kiskaput a kiskorúak számára. A nyomozás során egy újságíró felhívta a Virginiában működő Planned Parenthoodot, magát 16 évesnek beállítva abortusz elvégeztetése iránt érdeklődött a „szülei tudta nélkül”. Az államban érvényben lévő, a művi vetélésre vonatkozó szigorú szabályozások ellenére az intézmény ismertette hogyan tud szülőket kihagyva, bírói jóváhagyással abortuszra időpontot kérni. A Planned Parenthood diszpécsere megadott egy elérhetőséget, ahonnan a kiskorú ingyenesen tud bírói beleegyezést szerezni az abortuszhoz. A tájékoztatás szerint a bírói engedélyhez jelen sem kell lennie a kiskorúnak, egy őt képviselő személy a bíróságon elintézi a papírmunkát, az abortuszra készülő kiskorúnak pedig csak az irattal a kezében kell érkeznie a művi vetélésre kapott időpontjára. Az intézmény arról is tájékoztatott, hogy a bírói jóváhagyásról, annak megszerzésének folyamatáról a szülei egyáltalán nem szerezhetnek tudomást — erről a kiskorú védőügyvédje gondoskodik —.


„Kiállás a művészettörténet oktatásáért” – ezzel a címmel demonstráltak délelőtt a Szépművészeti Múzeum előtt. Kikerül a művészettörténet a Nemzeti Alaptantervből. A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományi Osztálya Művészettörténeti Tudományos Bizottsága tiltakozik a tárgy megszüntetése ellen. A döntés ellen szombaton, a Szépművészeti Múzeum előtt tüntettek – az alábbi felütéssel: „Álljunk ki a Szépművészeti Múzeum elé, és álljunk ki a 2024-ben megszűnő művészettörténet tantárgy mellett!”
Két nemedék

1970-es éves és 2023863 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK