VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Nem reagál Lomnici levelére az Európa Tanács vezetője

A STRASBOURGI BÍRÓSÁG GYANÚS ÍTÉLETEI MIND TÖBB ORSZÁGBAN KAVARNAK BOTRÁNYT

A mai napig nem adott érdemi választ az Európa Tanács (ET) főtitkára, Marija Pejčinović Burić idősebb Lomnici Zoltán kérdésére, amelyet az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) született gyanús ítéletekkel kapcsolatban tett fel. Mint azt megírtuk, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke még augusztus végén kérte levélben az ET főtitkárától az ügy kivizsgálását.

A volt főbíró azért fordult Marija Pejčinović Burićhoz, hogy az Európa Tanács tisztázza azokat a döntéseket, amelyeknél felmerült az összeférhetetlenség gyanúja.

Ennek hátterében az áll, hogy a Strasbourgban működő Európai Jogi és Igazságügyi Központ hónapokkal ezelőtt egy megdöbbentő kutatási eredményt tett közzé.

A vizsgálat rámutatott: 2009 óta összesen száznyolcvanöt olyan ügy került az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé, amelyekben valamely Soros-féle NGO képviseltje szerepelt felperesként, és 88 esetben olyan bírák is ítélkeztek, akik valamikor közvetlen kapcsolatban álltak az érintett NGO-val. Kiderült az is, hogy a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványt az EJEB olyan tanácsa vizsgálta és utasította el 2013-ban, amelynek szlovák tagja később legfőbb bíró lett északi szomszédunknál.


Marija Pejčinović Burić ezzel kapcsolatban még szeptemberben azt írta id. Lomnici Zoltánnak, hogy mivel a bíróságok függetlenek, ő nem tehet semmit az ügy tisztázása érdekében, sőt az ET főtitkára nem is értette, hogy a volt főbíró miért hozzá fordult az ítéletekkel kapcsolatban.

Mostanra azonban kiderült, hogy Marija Pejčinović Burić nem mondott igazat.

(...)

Tovább a cikkhez

4 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek