top of page

Nemzetközi szemezgetésünk – idegennyelvű sajtóból (2022.03.07.)


A Shell közölte, hogy amennyiben lehetséges, alternatívákat választ az orosz olaj helyett, de nem tudja egyik napról a másikra leállítani az olaj vásárlást, mivel Oroszország a globális ellátás jelentős részét adja. "A finomítók folyamatos nyersolajellátása nélkül az energiaipar nem tudja biztosítani az emberek folyamatos ellátását alapvető termékekkel az elkövetkező hetekben Európa-szerte. Az alternatív forrásokból érkező szállítmányok nem érkeztek volna meg időben ahhoz, hogy elkerüljük a piaci ellátási zavarokat." A Shell azután adta ki a hétvégi nyilatkozatot, hogy pénteken 100 ezer tonna orosz uráli nyersolajat vásárolt akciós áron, hordónként 28,50 dollárral kevesebbet fizetve az irányadó nyersolajárnál – jelentette a Wall Street Journal az ügyletet ismerő forrásokra hivatkozva.


Az Egyesült Államok Szenátusa március 3-án jóváhagyta azt az intézkedést, amely véget vet a COVID-19 miatt kialakult nemzeti szükséghelyzetnek. A határozatot 48–47 arányban hozta meg a szenátus. Minden republikánus a megszüntetésre, minden demokrata a nyilatkozat ellen szavazott. Öt szenátor lemaradt a szavazásról, köztük három demokrata. „Miután csaknem két évet éltek ebben a rendkívüli állapotban, az amerikai nép kimerült, és vágyik a szabad lélegzésre; vágynak az istenadta szabadságukra, és arra, hogy a vezetők az ő oldalukra álljanak. Nem kétséges, itt az ideje, hogy nemzetünk megtanuljon együtt élni a COVID-dal” – mondta Roger Marshall (R-Kan.) szenátor, aki az intézkedést ismertette a szavazás után. A szavazás megkezdése előtt Chuck Schumer (D-N.Y.) a szenátus vezetője arra buzdította a szenátorokat, hogy szavazzanak nemmel. Azzal érvelt, hogy nincs itt az ideje a veszélyhelyzet megszüntetésének, mert a COVID-19-et okozó vírus új változatai jelenhetnek meg.


Marco Rubio floridai szenátor azt állította, hogy Putyin hamarosan már „vegyi vagy biológiai fegyvereket fog használni” és „milliókat fog lemészárolni”. Ugyanő a NATO terjeszkedésének híve volt – éppen annak a politikának, amely hozzájárult ahhoz a környezethez, amely Oroszország inváziójához vezetett. Így ír erről a ZeroHedge: „Feltételezzük, hogy Rubio megjegyzéseinek célja nem az igazság előmozdítása, hanem az Egyesült Államok fokozott szerepvállalásának ösztönzése Ukrajnában. Számunkra ez repülési tilalmat jelent Ukrajna légtere felett, és NATO-katonákat Ukrajnában. Ez Rubio közvetett felhívása az Egyesült Államoknak, hogy lépjen be ebbe a háborúba. Kétségtelen, hogy ezeknek a kijelentéseknek a nagy részét Zelenszkij ukrán elnök táplálja, aki a népéért folytatott elkeseredett harca során a hazugságok terjesztését is fontos eszköznek tartja azért, hogy a Nyugatot cselekvésre késztesse."


A rendelet ideiglenes szabályokat állapít meg a magánszemélyek és a vállalati adósok számára. Az „ellenséges tevékenységeket folytató országokból” származó hitelezőknek ezután csak rubelben lehet fizetni az orosz vállalatoknak és állampolgároknak.


BCA Research globális főstratégája, Peter Berezin egy meglehetősen bizarr megjegyzést tett közzé. A „Rising Risk Of A Nuclear Apocalypse” megdöbbentő címmel közzétett feljegyzésben Berezin azt írja, hogy „az Armageddon kockázata drámaian megnőtt”, és most „kényelmetlenül magas, 10%-os esélye van annak, hogy bekövetkezik.” „Bár minden becslés körül óriási a hibahatár, szubjektíven, kellemetlenül magas, 10%-os esélyt tulajdonítanánk annak, hogy a következő 12 hónapban egy civilizáció végét jelentő globális nukleáris háború zajlik majd le.”


Trump azzal viccelődik, hogy az Egyesült Államoknak „ki kellene bombáznia a sz*rt is Oroszországból, és utána Kínát kellene hibáztatnia”. Donald Trump volt amerikai elnök azzal viccelődött, hogy az Egyesült Államoknak kínai zászlóval ellátott F-22-es vadászgépeket kellene küldenie, hogy „kibombázzák a szart” Oroszországból és ezzel egy forró háborút indítsanak el a két ország között. A Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) vezető adományozóihoz beszélt így egy New Orleans-i találkozón. A volt elnök rengeteg nevetést váltott ki, amikor úgy tűnt, hogy parodizálja a Fox News műsorvezetőjének, Sean Hannitynek a beszédstílusát, amikor azt javasolta, hogy az Egyesült Államok bombázza Oroszországot, és egy másik országot hibáztasson érte. A volt elnök utódját, Joe Bident is szidta Oroszországgal való bánásmódja miatt.


Az ukrajnai háború „pusztító” tuberkulózis-problémához vezethet – figyelmeztet Anthony Fauci. Ukrajnában évente több tízezer új tbc megbetegedést jelentenek, és itt az egyik legmagasabb a multirezisztens tbc aránya a világon. Anthony Fauci figyelmeztetett, hogy Ukrajna orosz inváziója „pusztító lehet” a kelet-európai tuberkulózis elleni küzdelemben, és „szörnyű közegészségügyi tragédiát” fog okozni. Ukrajnában évente körülbelül 30 000 új tbc-s esetet jelentenek, és a világon az egyik legmagasabb a multirezisztens tbc aránya. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint Ukrajnában a negyedik legmagasabb a tuberkulózis előfordulási aránya a WHO európai régiójának 53 országa közül. „Őszintén szólva [a háború] pusztító lehet” – mondta Dr. Fauci, az Egyesült Államok főorvosa a The Telegraphnak adott exkluzív interjújában. „Közegészségügyi tisztviselőként, tudósként és fertőző betegségek szakértőjeként nagyon aggódom a már megtörtént zavarok miatt, amelyek továbbra is fennállnak.” Bírálta az ukránok elleni „válogatás nélküli támadásokat”, hozzátéve: „A kórházak pincékbe költöztetése, a klinikák bezárása szörnyű hatással lesz a tbc-re és minden más betegségre – a HIV-re, a gyermekek fertőző betegségeire. [A háború] megszakítja a gyerekek oltási programját, ez egy igazán szörnyű közegészségügyi tragédia lesz – a háborúban elveszett életek szörnyű tragédiája mellett.” A tuberkulózis továbbra is a második vezető fertőző halálnem világszerte a Covid-19 után. 2020-ban 1,5 millió halálesethez vezetett. A WHO arra figyelmeztetett, hogy a multirezisztens tbc közegészségügyi válságot és egészségbiztonsági fenyegetést jelent. Míg 2005 óta csökkent a tuberkulózis okozta halálozások száma, addig a járvány óta nőtt. Dr. Fauci elmondta, hogy ez az egészségügyi ellátás megszakadásának következménye: kevesebb embert diagnosztizáltak, és ezért nem kezelték őket megfelelően.

(vukics)
376 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page