top of page

Reggeli szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.07.25.)


A kannibalizmusnak „megvan az ideje és a helye” – derül ki a New York Times legutóbbi írásából, amelyet az emberi test fogyasztásának „normává válásáról szól”. A New York Timesban szombaton megjelent esszében „A kannibalizmus íze?” címmel Alex Beggs író a kannibalizmussal kapcsolatos legutóbbi elképzeléseiről beszélt: „A legutóbbi gyomorforgató könyvek, tévéműsorok és filmek tömkelege azt sugallja, hogy soha nem tűntünk még ilyen finomnak egymás szemében” – írta. „Kiderült, hogy a kannibalizmusnak megvan az ideje és a helye” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a közelmúltban megjelent könyvek és a média arra utal, hogy „most van az idő”. A regényíró Ottessa Moshfegh is felvetette elgondolását, amely szerint a kannibalizmus „lehet ellenszere annak a szörnyűségnek, ami most a bolygóval történik”. Moshfegh bevallotta, hogy munkája „kicsit zavaró” még neki is, és azt mondta, „el kellett gondolkodnia azon, hogy melyik testrész lenne érdekes a kezdéshez, és milyen érzés lenne a saját kezében tartani valakinek a levágott kezét”. Beggs felsorolta a 2020-as Tender Is the Flesh című könyvet is, amely „egy olyan jövőbeli társadalmat képzel el, amely úgy gazdálkodik az emberekkel, mint a szarvasmarhákkal”. „A kannibalizmus iránti rajongás, talán nem meglepő módon, nagyon finoman hat” – írta Beggs.


Az Egyesült Királyságban állam által támogatott szervezet lett a Stonewall. A szervezet szerint már a két éves gyerekek is transzneműek lehetnek és az óvodáknak „az új nemi identitásokat” is tanítaniuk kellene.


A amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata tagja figyelmeztet: a DNS-teszt felhasználható biofegyverként is. Ezek a tesztek arra is alkalmasak, hogy hozzásegítsék az ellenséget amerikai állampolgárok kiiktatásához. „Ma már olyan biofegyvereket fejlesztenek ki, amelyek speciális DNS-t használnak egyes személyek megcélzására és megölésére egészségügyi profiljukon keresztül" – figyelmeztetett pénteken a bizottság tagja. Jason Crow (D-CO), az amerikai hadsereg veteránja az Aspen Security Forumon tartott tájékoztatója során arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy az új biofegyver-típusok megjelenése miatt megfontoltabban osszák meg DNS-üket magáncégekkel.

A „Make Pride in Mariupol Possible” elnevezésű mozgalom tiltakozói egy berlini LMBTQ rendezvényen azt követelték a világ vezetőitől, hogy annyira fegyverezzék fel Ukrajnát, hogy az oroszok által megszállt Mariupol városa Pride-felvonulásnak adhasson otthont.


Az Amerikai Egyesült Államokbeli Nemzeti Oktatási Szövetség (National Education Association, NEA) szerint a kritikus fajelmélet (critical race theory, CRT) „ésszerű és megfelelő” a gyerekek számára. A kritikus fajelmélet (CRT) a jogtudomány és a polgárjogi tudósok és aktivisták tudományos mozgalma az Egyesült Államokban, amely arra törekszik, hogy kritikusan vizsgálja a faji kérdéseket amerikai jogrendszerben. Ennek keretében többek között azt tanítják a diákoknak, hogy a fehér emberek eredendően rasszisták és elnyomók. Egyszerűen nem tudnak másként működni, ezért a társadalmat „színvakká kell tenni”, aminek legjobb módszere a „fehér faj” felszámolása. A kritikus fajelmélet alapját az képezi, hogy a társadalmat a faji hovatartozás lencséjén keresztül nézik. A teória ellenzői szerint ez az elmélet egy önmagában is rasszista filozófia, amely sztereotípiákra és címkézésre ösztönöz, miközben az egység és az alapító dokumentumok (pl. alkotmány) erényei helyett a megosztottságot és az Amerika-ellenes retorikát emeli ki. A konzervatív törvényhozók már mintegy két tucat államban biztosították a kritikus fajelmélet betiltását, Iowa pedig odáig ment, hogy „diszkriminatív indoktrinációnak” nyilvánította. Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb tanári szakszervezete, a Nemzeti Oktatási Szövetség felszólalt az ellen, hogy, a kritikus fajelméletet nem taníthatják a gyerekeknek a társadalomtudomány nevű tantárgy óráin. A Nemzeti Oktatási Szövetség jóváhagyta azt a tervet, hogy „népszerűsítsék” a kritikus fajelméletet, és egy „munkatársakból álló csapatot” állítsanak fel, hogy segítsék a szakszervezeti tagokat, akik „vissza akarnak vágni a kritikus fajelmélet-ellenes retorikának”. Ennek részeként az „új normalitást” képviselő tanárok megpróbálják lehetetlen helyzetbe hozni az iskolaszéki üléseken az elmélet oktatása ellen küzdő szülőket. A szélsőbaloldali Rashida Tlaib (D-MI) képviselő szerint azok az aggódó szülők, akik a kritikus fajelmélet ellen emelnek szót az iskolaszéki üléseken, állandósítják a „fehér hatalmat”, a fehér felsőbbrendűséget” és megpróbálják „kifehéríteni a történelmet”.


A kritikus infrastruktúrák közelében történt kínai földvásárlások, valamint a számos amerikai cellatornyon talált Huawei berendezések FBI-vizsgálata során kiderült, hogy a kínai vállalat távközlési eszközei képesek elfogni, sőt megzavarni az amerikai katonai kommunikációt, beleértve annak az amerikai stratégiai parancsnokságnak kommunikációját is, amely Amerika nukleáris arzenáljának irányítását felügyeli. A CNN 12 jelenlegi és volt titkosszolgálati tisztviselővel készített interjúja szerint a Huawei kínai távközlési óriáscéget az FBI újabb vizsgálata alá vonja, mert úgy véli, hogy a cég berendezései képesek visszakódolni az amerikai katonai kommunikációt, sőt arra is alkalmasa, hogy „kritikus helyzetekben” megzavarják azt.


Ferenc pápa püspökből pappá fokozta le a konzervatív Opus Dei csoport vezetőjét, visszavonva a II. Szent János Pál által felszentelt szervezet korábbi önállóságát. Ferenc pápa ironikusan „Ad Charisma Tuendum” (A karizma védelmében) című apostoli levelében visszavonta II. Szent János Pál 1982-ben hozott intézkedéseit, amelyek biztosították, hogy az Opus Dei személyes prelatúráját mindig püspök irányítsa, így garantálva bizonyos fokú függetlenséget a szervezet számára. Ferenc az Opus Dei felügyeletét a Püspöki Kongregációtól a Papi Dikaszteriumba helyezte át. Ezt a lépést széles körben úgy értelmezik, hogy a pápa „arcul ütötte” azt a katolikus szervezetet, amely hagyományosan a lelkek megszentelésére és megmentésére összpontosított, nem pedig a Ferenchez közel álló kortárs gondolatokra, mint az éghajlatváltozás, a bevándorlás, a szabadpiac-ellenes kapitalizmus és a multilateralizmus. Ferenc pápa szerint a jövőben azért nem lesz püspök az Opus Dei vezetője, mert a csoportnak „a Szellem sajátos ajándékának” érdekében „olyan kormányzatra van szüksége, amely inkább a karizmán alapul, mintsem hierarchikus tekintélyen.”

A nyugati elemzőket sokként érte a hír, hogy Oroszországban 150 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot. Idén ez az ötödik kamatcsökkentés az orosz központi banknál miután Moszkva ukrajnai invázióját követően február végén 9,5%-ról 20%-ra emelte a kamatlábat. Azóta egyre inkább normalizálódik a helyzet. Júniusban 150 bázisponttal 9,5%-ra csökkentette a kamatot – arra a szintre, amelyen az invázió kezdetekor állt.

Az ukrán nemzethez intézett beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az ukránok a háború megnyerésére irányuló egységes akarattal képesek lesznek olyan lépésre, amelyet „az előző generációk korábban nem tudtak megtenni”. Ezzel arra utalt, hogy Ukrajna csatlakozni kíván az Európai Unióhoz, és „a világ egyik legfejlettebb országává” akar válni.


(vukics)
558 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK