top of page

Reggeli szemezgetésünk idegennyelvű sajtóból (2022.04.21.)


EU-s országok a Krím megszállása után is exportáltak fegyvert Oroszországba. Egyes államok még az Európai Parlament tiltó határozata után is folytatták a kereskedelmet – közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója. Az Investigative Europe adatai szerint a legjelentősebb szállító Franciaország és Németország volt. Az export 2015–2020 között elérte a 347 millió eurót. Franciaország (152 millió euró) és Németország (122 millió euró) mellett Olaszország, Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Finnország, Szlovákia és Spanyolország is részesült a fegyverüzletből. Az Európai Parlament 2014-ben fogadta el azt a határozatot, mely megtiltotta, hogy a tagországok fegyvereket, haditechnikát, illetve katonai célokat is szolgáló berendezéseket adjanak el Oroszországnak.


Norvégia mintegy száz hordozható Mistral légvédelmi rendszert adott át Ukrajnának, számol be róla a norvég védelmi minisztérium. Az adott légvédelmi rakétarendszert alacsonyan repülő helikopterek és ellenséges repülőgépek megsemmisítésére tervezték. „Az ukrajnai konfliktus elhúzódhat, és az ország a nemzetközi támogatásától függ, hogy ellen tudjon állni az orosz agressziónak. Ezért a kormány úgy döntött, hogy Mistral légvédelmi rendszert adományoz Ukrajnának” – mondta Bjorn Arild Gram védelmi miniszter. Magyarországnak szintén van ebből az eszközből. 45 db ATLAS indító és 9db MCP radaros vezetési pont áll rendelkezésére. Az eszköz az 1990-es évek haditechnikai fejlesztésein alapul.


A következőt írja az unian.ua: „Az Orosz Föderáció Szövetségi Biztonsági Szolgálata a fronton való sikertelenségek miatt letartóztatta a Luhanszki Népköztársaság belügyminiszterét. Az ukrán felderítés információja szerint Moszkva tisztogatásba kezdett a Luhanszki vezérkarban. Igor Kornet dandártábornokot egy rosztovi fegyházban tartják fogva. A Luhanszki Népköztársaság belügyminiszterének „letartóztatása” nemtetszést váltott ki a luhanszki biztonsági erőkből és a „köztársaság” politikai vezetéséből, akik kvázi az államhatalmi tömbben bekövetkezett változások kezdeteként értékelik a letartóztatást. A Luhanszki Népköztársaság vezetője, Leonyid Pacsicsnik mindent megtesz annak érdekében, hogy Kornetet kiszabadítsa és visszahelyezzék beosztásába – közölte a titkosszolgálat.”


Ismét hallatta hangját a Németország elleni kirohanásairól ismertté vált Andrij Melnik, Ukrajna berlini nagykövete. Az ukrán diplomata a dpa-nak adott interjúban bírálta a német kormányt és Olaf Sccholz kancellárt. Melnik állítása szerint Németország nem játszik nyílt kártyákkal az Ukrajnának szánt fegyverek dolgában. Élesen bírálta a német kancellárt, aki kijelentette, hogy a német fegyverarzenál nem teszi lehetővé újabb szállítmányok küldését Ukrajna számára. Melnik szerint Olaf Scholz eme kijelentése óriási csalódás az ukránok számára. Az ukrán nagykövet kijelentette, nincs megelégedve mindazzal a támogatással, amit eddig Németország nyújtott Ukrajnának. A katonai támogatásban sokkal több a megválaszolatlan kérdés, mint a konkrét tett. Érthetetlen, hogy a szövetségi kormány miért hangoztatja, hogy nem tud több fegyvert küldeni Ukrajna számára, amikor a saját ismerete szerint legalább 400 olyan Marder páncélosa van a német seregnek, amelyeket csak a katonák kiképzésére használnak. Ezeket azonnal oda lehetne adni az ukrán seregnek. Közölte továbbá, hogy a német haderő legalább 120 messze hordó nehéztüzérségi üteget volna képes Ukrajnának ajándékozni. A német kormány viszont kerülgeti a témát és nem játszik nyílt lapokkal – hangoztatta Andrij Melnik.


Szerhij Hajdaj, a Luhanszk megyei katonai közigazgatás vezetője felszólította a civileket, hogy hagyják el Ukrajna keleti régióját a harcok fokozódása miatt – írta az UNIAN. A kormányzó elmondása szerint a kelet-ukrajnai megye területének 80%-a orosz ellenőrzés alatt áll. “Az oroszok itt nem fognak megállni, hanem folytatják az offenzívát” – mondta a CNN-nek Hajdaj. Hozzátette: az orosz megszállók nagyon szétszóródtak. “A megyében nagyon súlyos a helyzet. Luhanszk megye egész területe tűz alatt van. Nincs biztonságos város… Oroszország halad előre, és mindent el fog pusztítani, ami az útjába kerül. Egyet tehetünk, akit csak lehet kimenekítünk a térségből” – fogalmazott a katonai közigazgatás vezetője. Szerhij Hajdaj elmondása szerint a 350 ezer lakosú megyében körülbelül 70 ezren maradtak.


Sajtótájékoztatót tartott az amerikai védelmi minisztérium néhány újságírónak a Fehér Házban. Az esemény fontosabb állításairól Jack Detsch, a Foreign Policy tudósítója számol be Twitteren. A Pentagon úgy látja, az átfogó, kelet-ukrajnai offenzíva még nem kezdődött el, az orosz haderő még mindig haderejének erősítésével van elfoglalva. Összesen 13 taktikai zászlóalj-csoportot (BTG) vezényeltek egy hét alatt a térségbe az oroszok, ezzel összesen 78 BTG készül a kelet-ukrajnai offenzívára, amely első körben Donyeck és Izjum térségére koncentrálódhat. A Pentagon azt állítja: az orosz hadvezetés tanult a háború elején elkövetett hibáiból, így most a logisztikai és légi támogatást is jobban szervezik meg. Jelentős mennyiségű légi- és logisztikai eszközt csoportosítottak át Fehéroroszországba és Nyugat-Oroszországba. A Pentagon szerint Oroszország még mindig kellő mennyiségű fegyverrel rendelkezik egy kelet-ukrajnai offenzíva lebonyolításához, még ballisztikus rakétáik és légi eszközeik is bőven vannak. Összességében viszont katonai erejük BTG-számot tekintve mindössze 65%-a annak, mellyel az Ukrajna elleni offenzívát megkezdték, illetve 11 BTG-t jelenleg Mariupol elfoglalása köt le.


„Az orosz offenzíva harmadik napja nem hozott látványos sikert. Az agresszor tettei arra utalnak, hogy észak felől próbálja lezárni Donbászt, majd folytatni a harcot a környező ukrán egységekkel. Ezt a célt eddig a védekező erők ellenállása miatt nem érték el az oroszok. A Zaporizsja irányába folyó harcok azt mutatják, hogy szándékukban áll elzárni a várost, és siker esetén elfoglalni a Dnyeper felé vezető kommunikációs útvonalakat. Mariupol eleste lehetővé tenné a megszállók számára, hogy "győzelmet" arassanak… …Az orosz propaganda számára a védők legyőzése „az ukrán nacionalizmus felett aratott győzelem cselekedete”. Mariupol elfoglalása esetén a megszállók kirakatpert akarnak majd szervezni az Azov-ezred tagjai és külföldi önkéntesek számára. Készülődik az ún. Zaporizsjai Népköztársaság megalakítása is. Egyre több híradás jelzi, hogy a megszállt Dél-Ukrajnában az orosz erők "népszavazást" készítenek elő az ún. népköztársaságokon belül. Arra kell számítani, hogy a Kreml célja nemcsak az ún. DRL és LPR, hanem végső soron más pszeudo-szeparatista ukrán régiók bekebelezése is.


Anton Herascsenko ukrán belügyminiszter tanácsadója úgy véli, hogy az Oroszországgal vívott háború hosszú évtizedekig tarthat. Oleszja Bacmannak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a háború az oroszokkal folytatódni fog, mint Izrael háborúja az arabokkal. A tanácsadó szerint csak akkor születhet béke a két ország között, ha egy olyan vezetőt kap Oroszország, aki változtat a jelenlegi politikán. Felvetette, hogy az oroszországi „puccs” akár 10-20 évig is eltarthat. „Mondjuk úgy, hogy egyszer béke lesz Ukrajna és Oroszország között, de ehhez még évtizedek kellenek, ez a távoli jövő kérdése. Egyelőre győzni kell, ki kell tartani.”


Kínát továbbra sem tántorították el Washington fenyegetései az Oroszországgal való kapcsolatainak elmélyítésével és szorosabb együttműködésével kapcsolatban, még akkor sem, ha a Kreml elkötelezi magát az ukrajnai Donbász régió katonai elfoglalása mellett. Egy vezető diplomata szerint Peking szerdán megerősítette, hogy "továbbra is erősíti stratégiai kapcsolatait Oroszországgal". „Bárhogy is változik a nemzetközi helyzet, Kína továbbra is erősíti a stratégiai koordinációt Oroszországgal a mindenki számára előnyös együttműködés érdekében. Kína és Oroszország közösen védi a két ország közös érdekeit, és előmozdítja egy új típusú nemzetközi kapcsolatokra épülő közösség kialakítását, amely meghatározó lesz az emberiség közös jövője szempontjából” – mondta Le Yucheng külügyminiszter-helyettes keddi késői nyilatkozatában.(vukics)

445 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page