top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.06.14.)

Melnik szemrehányást tett Németországnak, mert szerinte az barátságtalan az ukrajnai menekültekkel szemben. Németországban hiányzik a vendéglátás kultúrája, ezért az ukrán menekültek elhagyják az országot, közölte a beszólásairól híres diplomata, írja az RBC-Ukrajna a Bildre hivatkozva. Ugyanakkor Joachim Hermann bajor belügyminiszter kategorikusan nem ért egyet Melnik szemrehányásaival. „Általában elmondható, hogy a menekültek jól érzik magukat. Tudom, hogy Bajorországra nem igaz, amit Melnik úr mond… Az emberek pozitívak és meg vannak lepve, milyen jól fogadják őket” – hangsúlyozta.

Ukrajna kész tárgyalóasztalhoz ülni Oroszországgal, de csak abban az esetben, ha az oroszok valóban véget akarnak vetni a háborúnak – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Nincs időnk olyan megbeszélésekre, amelyek nem működnek. Pontosan tudjuk, mit csinálunk. Hangsúlyozom, nincsenek kétségeink, és csak akkor vagyunk készek beszélni, ha a másik fél kész a háború befejezésére – fogalmazott az államfő az Unian ukrán hírügynökség szerint. Korábban Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója azt mondta, hogy Ukrajna és Oroszország tárgyalóasztalhoz ül, de nem ma és nem az oroszok feltételei szerint.

Ukrajna néhány hónap múlva 800 megawatt elektromos energiát fog exportálni az EU-ba, majd folyamatosan növelni készül ezt a mennyiséget. A tervekről Volodimir Kudrickij az Ukrenergo elnöke beszélt a zn.ua-nak adott interjúban. Elmondása szerint már jelenleg is ad el áramot, mégpedig Lengyelországnak 200 megawattot. Erre az európai hálózattal történt szinkronba hozást követően nyílt lehetőség. Hónapok múlva 800 megawattra növelik ezt a mennyiséget, amelyből Magyarországra, Romániába és Szlovákiába fognak szállítani. Kudrickij szerint az EU-ban hatalmas az energiaínség, óriási a drágulás, amelyet Ukrajna jelentős mértékben képes enyhíteni és fontos szerepet fog játszani az uniós tagállamok biztonságos energia ellátásában. Ez a rendszer nemcsak export bevételeket jelent Ukrajna számára, de az ország energetikai biztonsága számára is fontos tényező.


Az orosz külügyminisztérium szerint sok német cég beszél az orosz piacra való visszatérési szándékáról. „Sok olyan német vállalat, amely nyomás hatására vagy az Európai Unió által bevezetett szankciók miatt volt kénytelen bejelenteni a kivonulását, jelzi szándékát, hogy amint a helyzet stabilizálódik és a politikai nyomás megszűnik, azonnal visszatér az orosz piacra” – mondta Oleg Tyapkin, a külügyminisztérium európai kapcsolatokért felelős osztályvezetője. „A magunk részéről azt üzenjük nekik, hogy Oroszország nem üldözi a német vállalkozásokat, és nem szándékozik bezárni előttük az ajtót” – mondta a diplomata. Tyapkin megjegyezte, hogy „a német üzleti élet, amely évtizedeken át jelentős hasznot húzott az oroszországi munkákból és az orosz partnerekkel való együttműködésből”, nagy veszteségeket szenved el Berlin és a nyugati államok által hozott döntések miatt. „Több tízmilliárd euróról beszélünk” – tette hozzá. Tyapkin azt is elmondta, hogy az orosz piacról kivonuló vállalatok pontos száma az elkövetkező hónapokban válik ismertté.


Ferenc pápa egy újságírókkal folytatott beszélgetésben úgy vélekedett, hogy az ukrajnai helyzet nem fekete-fehér, és nem szabad a konfliktus összetettségét a jó és a rossz összecsapására leegyszerűsíteni. Ferenc pápa a jezsuita média munkatársaival találkozott még májusban, a beszélgetés tartalmáról kedden adott hírt a La Stampa című olasz napilap. A katolikus egyházfő brutálisnak, kegyetlennek és ádáznak nevezte az Ukrajnában harcoló orosz hadsereget, míg a bátor ukránoknak a túlélésért folytatott küzdelmét méltatta. „Az oroszok azt gondolták, egy hét alatt végeznek, de elszámították magukat. Egy olyan bátor néppel kerültek szembe, amely megharcol a túléléséért, a történelem során több ilyen harcot is megvívott” – fogalmazott a pápa. Elmesélte, hogy néhány hónappal az orosz támadás megindítása előtt találkozott egy “bölcs államfővel”, aki aggodalmát fejezte ki neki amiatt, hogy a NATO “Oroszország kapujánál csahol, miközben nem fogja fel, hogy Oroszország nem engedi meg egyetlen más hatalomnak sem, hogy közelítsen hozzá, és ez a helyzet akár háborúhoz is vezethet”. Ferenc pápa szerint ez a politikus, akit nem nevezett meg, értette a jeleket. Ezzel kapcsolatban aztán az egyházfő úgy fogalmazott, hogy nem látjuk a teljes dráma minden elemét a háború mögött, amelyet esetleg egy bizonyos módon provokálhattak vagy nem akadályoztak meg. Határozottan elutasította azt az elméleti feltevést, hogy emiatt a nézete miatt akkor őt Putyin-pártinak lehetne tekinteni. Nem vagyok az. Leegyszerűsítő és téves lenne ilyesmit állítani – mondta. Az egyházfő továbbá borzasztónak nevezte, hogy Oroszország a háborús konfliktusban csecsen és szíriai zsoldosokat is bevet. Ferenc pápa reményét fejezte ki a beszélgetés során, hogy szeptemberben Kazahsztánban, a világvallások kongresszusán találkozhat majd Kirill orosz pátriárkával.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a területvédelmi egységek mozgósításáról szóló törvényt – olvashatjuk az Ukrán Legfelsőbb Tanács oldalán. A jogszabály június 12-től érvényes. A dokumentum értelmében a területvédelmi alakulatok hadműveletekben vehetnek részt a háborús övezetben.


Ukrajna elnöke szerint az orosz vezetést nem érdekli, meddig tart a háború, hiszen rengeteg pénzt kapnak az energiaforrások eladásából. A Korrespondent.net közlése szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a német ZDF csatornának adott interjújában azt mondta, hogy Oroszországnak dolgozik az idő, mert az orosz vezetést nem érdekli, meddig tart a háború. "Cselekednünk kell, az idő az ellenségnek dolgozik, nem nekünk" – mondta. Az elnök ezt azzal magyarázta, hogy az oroszok "leginkább a kőolajtermékeken, az energiaforrások exportján keresnek". Zelenszkij Olaf Scholzot, Németország kancellárját is bírálta. "Szükségünk van arra, hogy Scholz kancellár biztosítson bennünket arról, hogy Németország támogatja Ukrajnát. Neki és kormányának döntenie kell: nem szabad megpróbálni egyensúlyt teremteni Ukrajna és az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok között" – hangsúlyozta. Zelenszkij ugyanakkor kiemelte, hogy a német állampolgárok támogatják Ukrajnát. "A német kancellárnak állást kell foglalnia, nem pedig azt keresni, hogy mi lesz kevésbé fájdalmas Németország számára – az Oroszországgal vagy Ukrajnával fenntartott kapcsolatok. Ez a megközelítés helytelen" – mondta Zelenszkij. Véleménye szerint Oroszországgal szemben szigorúbb bánásmódot kell alkalmazni, még akkor is, ha az árt Németország gazdaságának. Hangsúlyozta Scholz ukrajnai látogatásának fontosságát is. Zelenszkij azt várja Scholztól, hogy több támogatást nyújtson Ukrajna védelméhez, valamint EU-tagjelölti státuszához. Emellett Zelenszkij abban is reménykedik, hogy az Oroszország elleni szankciók szigorúbbak lesznek.


Hetek óta először előre haladtak az orosz katonai erők a második legnépesebb ukrajnai város, Harkiv környékén – jelentette a brit védelmi minisztériumra hivatkozva a német n-tv hírportálja. Az orosz támadások azonban nagyrészt továbbra is az ország keleti részén, Szeverodonyeck környékén összpontosulnak, áll a háború alakulásáról szóló napi hírszerzési jelentésben.


Kathleen Hicks védelmi miniszter-helyettes szerint az Egyesült Államok kidolgoz egy tervet arra, hogy hogyan támogassa Ukrajnát 5, 10 és 20 év múlva is. Kathleen Hicks védelmi miniszter-helyettes hétfőn azt mondta, a Pentagon vezetői úgy vélik, hogy Ukrajna állam túléli Oroszország invázióját, és az Egyesült Államok arra készül, hogy az elkövetkező években felfegyverzi az országot. „Azt hiszem, ma biztosíthatjuk magunkat arról, hogy lesz egy Ukrajna nevű ország. Ez egy szuverén ország lesz, és az országnak lesz egy hadserege, amelynek meg kell védenie azt” – mondta Hicks a Defense One Tech Summit rendezvényen. „És így, ahogy előre tekintünk, végiggondoljuk, milyen képességekre van szükségük az ukránoknak ahhoz, hogy hosszú távon megvédjék magukat” – tette hozzá.

Az elmúlt hetekben az ukrán tisztviselők őszintébbek voltak a csatatéren elszenvedett veszteségeiket illetően, miközben az Egyesült Államokhoz és más nyugati országokhoz könyörögtek, hogy küldjenek több fegyvert. Ukrán illetékesek hétfőn a The Wall Street Journalnak azt mondták, hogy a katonai segélyek jelentős növelése nélkül Ukrajna vereséggel néz szembe a keleti régióban. „Ebben a háborúban azé lesz a győzelem, amelyik több és jobb fegyverrel rendelkezik. És ha Ukrajna nem szerez időben elegendő fegyvert, akkor ki fog vérezni” – mondta Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megígérte, hogy erői visszafoglalják az Oroszországhoz 2014-ben csatolt Krím-félszigetet, annak ellenére, hogy más tisztviselők figyelmeztettek arra, hogy Kijev hamarosan elveszíti a Donbasz régiót, mert nem kap jelentős nyugati katonai segítséget. Az ukrán elnök hétfői videoüzenetben ígéretet tett az orosz ellenőrzés alatt álló térség visszafoglalására, amelyben kijelentette, hogy „újra lobog majd az ukrán zászló Jalta és Sudak, Dzsankoj és Jevpatorija felett” – a félsziget összes nagyvárosa felett. „Természetesen felszabadítjuk a Krím-félszigetünket is” – tette hozzá. Zelenszkij kitért arra, hogy Ukrajna visszafoglalja az ország keleti részén fekvő Donbassz-régiót is, ahol a szeparatista erők kijelentették a kijevi kormánytól való elszakadást, és most Moszkva mellett harcolnak. „Mondjátok meg nekik, hogy az ukrán hadsereg biztosan eljön!” – mondta az elnök, és arra kérte az állampolgárokat, hogy tartsák fenn a kapcsolatot a környéken élőkkel.

Az Egyesült Államok arra biztatja a hajózási társaságokat és a mezőgazdasági vállalatokat, hogy vásároljanak és szállítsanak több orosz műtrágyát a globális élelmiszerköltségek csökkentése érdekében, mivel a nyugati szankciók megzavarták az ellátást – írta a Bloomberg hétfőn. Az Egyesült Államok és az EU Oroszországgal szembeni szankciói technikailag mentességet adnak a műtrágyákra, de a szankciók elriasztják a szállítmányozó cégeket, biztosítótársaságokat és bankokat attól, hogy Oroszországgal üzleteljenek. Ennek eredményeként Oroszország műtrágyaexportja idén 24%-kal esett vissza.


(vukics)
416 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page