top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.05.24.)

Az ukrán elnök nem finomkodott a Davosban, a Világgazdasági Fórumon elmondott beszédében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a magyar kormány nem úgy látja a világot, ahogy van. Szerinte Magyarország azzal, hogy továbbra is blokkolja az orosz olajembargót, finanszírozza Oroszország ukrajnai háborúját. Zelenszkij a magyar kormány döntését Davosban, a Világgazdasági Fórumon bírálta. Az ukrán elnök úgy véli, hogy Magyarország az olajvásárlással finanszírozza Moszkva Ukrajna elleni háborúját. Az ukrán államfő szerint a hatodik szankciós csomagot, amely már az olajembargót is tartalmazza, nagyon hosszú tárgyalások előzik meg. Álláspontja az, hogy Oroszország ezen idő alatt 200 milliárd dollárt fog keresni az energiahordozó értékesítésével. „Ilyen összegekért bármilyen fegyvert vásárolhatnak. Bevezetik a hatodik csomagot? Nem. Miért? Magyarország miatt. Ők valahogy nem úgy látják a világot, ahogy van.”

A davosi Világgazdasági Fórumon szerda reggel az ukrán elnök arról beszélt, mennyire nincs egység az EU tagállamaiban az Ukrajnát érintő kérdésekben Az ukrán elnök szerint a Nyugatnak egységesnek kell lenni az Oroszország elleni szankciók és az Ukrajnának szánt fegyverszállítások terén. Tudniuk kellene, hogy Ukrajna az ő világuk része, ám ezt ma Kijevben nem érzékelik. Nem érzékelték akkor sem, amikor Ukrajna NATO-tagságáról volt szó, sem amikor az ukrán légtér lezárása volt a téma. Szép lassan elfelejtették ezeket, ám az ukránok nem felejtenek. Zelenszkij azt vágta az EU vezetőinek fejéhez, hogy nincs önbizalmuk és nem egységesek sem az oroszellenes szankciókban, sem az ukrajnai fegyverszállítások kérdésében. Az ukrán elnök ismét Magyarországot kritizálta, mert valamilyen ürüggyel nem hajlandó támogatni az oroszok elleni olajembergót. Ukrajnában ártatlan emberek halnak meg, ők meg csak az olajról beszélnek, méltatlankodott Volodimir Zelenszkij.

Nagy-Britannia kész hadihajókat küldeni a Fekete-tengerre, hogy védjék a gabonaszállító ukrajnai hajókat Az Egyesült Királyság tárgyalásokat folytat szövetségeseivel, hogy hadihajókat küldjenek a Fekete-tengerre, melyek megvédenék az ukrán gabonát szállító teherhajókat. A The Times-ra hivatkozva az unian.ua szerint a Litván Köztársaság külügyminiszterének, Gabriellus Landsbergisnek az Egyesült Királyság külügyminiszterével, Elisabeth Truss-szal folytatott találkozóján a biztonságos folyosó megszervezése volt az egyik téma. A jelentés szerint azon országok koalíciója, mely erre hajlandó, heteken belül megpróbálja áttörni az orosz blokádot, hogy biztonságos folyosót biztosítson Odesszából a Boszporusz tengerszoroson keresztül. Az előrejelzések szerint a koalícióban az észak-atlanti szövetség több országa és más, az ukrán gabonaellátástól függő állam is helyet kaphat. Feltehetően Egyiptom is szerepelhet a csoportban résztvevő országok között. A szövetségesek célja, hogy összehangolják fellépéseiket Törökországgal, amely jelenleg blokkolja a Boszporuszi tengerszorost a katonai hajók áthaladása előtt.

Szijjártó: A tranzitútvonalak lezárásával való fenyegetés az EU egységét veszélyezteti A kőolaj és földgáz szállítására szolgáló tranzitútvonalak lezárásával való fenyegetés az Európai Unió egységét veszélyezteti és súlyosan rombolja a tagállamok közötti szolidaritást – szögezte le szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján aláhúzta: a “néhány európai uniós megnyilvánulásban” is előkerült fenyegetést a kormány “súlyos támadásként értékeli szuverenitásunkkal, energiaellátásunk biztonságával és nemzetbiztonsági érdekeinkkel szemben”. Kiemelte, Magyarország és Szerbia megegyezett, ahogyan eddig is zavartalan volt az ellátás mindkét irányban, a mostani kritikus időszakban is, és minden körülmények között garantálni fogják egymás számára a biztonságos tranzitútvonalakat. Szijjártó Péter ezután az orosz kőolaj embargójára vonatkozó európai uniós javaslatra is kitért, s figyelmeztetett, hogy a kormány ezt mindaddig nem fogja megszavazni, amíg az Magyarország energiaellátását veszélyeztetné. A miniszter rámutatott, hogy az ukrajnai háború még inkább megnöveli Magyarország és Szerbia együttműködésének jelentőségét. Szavai szerint a két ország erre tekintettel még inkább figyelemmel lesz egymásra és továbbra is garantálni fogja egymás számára a biztonságos tranzitútvonalakat. Elmondta, eddig zavartalanul zajlott a szállítás a déli szállítási útvonalon keresztül, Szerbia felől napi 10 millió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra, és fordított irányban is szerződés szerint folyik a tranzit: december óta 458 millió köbméter szállítására került sor. Közölte: megállapodásunk értelmében Szerbia lehetőséget kap a magyar földgáztárolók használatára, hogy a téli ellátás ott is biztosított legyen. Emellett döntés született arról is, hogy megduplázzák a két ország közötti villamosenergia-hálózatok összekötésének kapacitását, ami 6-8 évet vehet igénybe.

Ukrán pénzügyminisztérium: Az ukránoknak nincs okuk a pénzügyi pánikra Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter kijelentette: az ukránoknak nincs okuk pénzügyi pánikra, az ország ugyanis hamarosan támogatást kap az Egyesült Államoktól, közölte május 24-én az ukrajnai telemaraton adásában. Elmondása szerint az érkező 7,5 milliárd dollár közvetlenül Ukrajna költségvetésébe kerül. Ez a pénz egy 40 milliárdos amerikai segélycsomag része. Marcsenko ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az árak instabilitása az egész világon probléma, nem csak Ukrajnában. A Pénzügyminisztérium vezetője azt sem tartja kizártnak, hogy a jelenlegi helyzetben a kormány különleges feladatokat ró a Naftogaz Ukrajna vállalatra, de az energiaipar számára az energiahordozók drágák lesznek, és emiatt emelkedni fognak az árak.

Kuleba a NATO-t bírálja Az ukrán külügyminiszter éles kirohanást intézett a NATO ellen, azt vetve a szervezet szemére, hogy miért akarja most megnyitni a tengeri útvonalakat, ha korábban nem akarta lezárni Ukrajna légterét. Dmitro Kuleba szerint a NATO aligha képes erővel megszüntetni az ukrajnai élelmiszer export tengeri blokádját. Erre ugyanis nincs elég ereje és bátorsága. Közölte továbbá, hogy Ukrajna saját maga keresi a probléma megoldásának módját. Az ukrán diplomácia vezetője úgy véli, hogy az sem jelent garanciát a sikerre, ha Oroszország beleegyezik az ukrán kikötők szabad és békés használatába, mert bármikor felrúghatja a megállapodást.


(vukics)
436 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page