VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vajda Miklós: Jó étvágyat! Figyeljünk rá, hogy mi kerül az asztalra!
Marhasült, rántott csirke, gulyásleves, stb. már a múlté. Nem felel meg a korszerű, táplálkozás elveinek. Szerintem már nincs messze az idő, amikor az EU majd azért indít kötelezettségszegési eljárást hazánk ellen, mert hagyományosan étkezünk, ami megfelel a magyar társadalomnak, de nem felel meg Brüsszelnek.

Az Európai Unióban először engedélyeztek rovart élelmiszerként. Kedden az uniós országok egyetértettek az Európai Bizottság javaslatával, miszerint a jövőben engedélyezni kell a szárított sárga lisztférgek fogyasztását. Ezt megelőzte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos értékelése. A most jóváhagyott lisztférgeket új típusú ételnek tekintik, és az EU Bizottság szerint snackként vagy összetevőként is felhasználhatók – például fehérje- és tésztatermékekben vagy kekszekben. Azokat a termékeket, amelyeket 1997. május 15. előtt alig fogyasztottak, új élelmiszereknek kell tekinteni. A lisztférgeknek hozzá kell járulniuk az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszeréhez. Most, hogy az uniós államok zöld utat adtak a Bizottságnak a jóváhagyáshoz, a brüsszeli hatóság hivatalos döntése a következő hetekben várható.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az első rovarokból származó ételt elfogadhatónak minősítette az emberek számára. Ez megtalálható az intézmény honlapján található közleményben. A szerdáról szóló tudományos jelentések tehát a lisztbogarak (Tenebrio molitor) lárváira vonatkoznak. A Reuters hírügynökség szerint a lárvák egészben és szárítva is felhasználhatók, például curry ételekhez, vagy lisztként sütikhez, tésztákhoz és kenyérhez. Rovar-rudakat, krokett-burgereket és más, rovarokból készült ételeket már forgalmaznak Afrikában, Ausztráliában és Új-Zélandon. A McDonalds hamburgert kínál reggeli hússal és Oreost Kínában. Az EFSA szerint a rovarokból készült készítmények magas fehérjetartalommal bírhatnak, és gazdaságilag és ökológiailag is jó alternatívát jelenthetnek a hagyományos húskészítményekhez képest.

”Egyértelmű környezeti és gazdasági előnyök származnak abból, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat kicseréljük olyanokra, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek és kevesebb üvegházhatású gáz-kibocsátást eredményeznek” – mondta Mario Mazzocchi, gazdasági statisztikus, a Bolognai Egyetem tanára.

Véleménye szerint az alacsonyabb költségek és az alacsonyabb árak növelhetik az élelmiszer-biztonságot. Az új kereslet gazdasági lehetőségeket is nyit, amelyek azonban a meglévő iparágakat is érinthetik.

Az „undor faktor” kapcsán a kutatók azt írják, hogy vannak olyan kognitív okok, amelyek társadalmi és kulturális tapasztalatainkból fakadnak, és amelyek sok európai számára „elképzelhetetlenné” teszik a rovarok fogyasztását. ”Idővel és expozícióval ezek a hozzáállások megváltozhatnak” – mondta Giovanni Sogari, a Parmai Egyetem szociális és fogyasztóvédelmi kutatója. Ermolaos Ververis vegyész és élelmiszer-tudós, aki összehangolta az első elfogadott véleményt a rovarokról mint új élelmiszerekről, szintén hangsúlyozta, hogy számos ételallergia fehérjéhez kapcsolódik. Ezért elsősorban azt vizsgálják, hogy a rovarok fogyasztása kiválthatja-e az allergiás reakciókat? Ezeket okozhatja az ember érzékenysége a rovarfehérjék iránt, keresztreakció más allergénekkel vagy a rovarok táplálékából származó maradék allergének, pl. B. glutén.“

Az EFSA ajánlásai alapul szolgálnak az európai politikai döntéshozatalhoz és az élelmiszerláncra vonatkozó jogszabályokhoz. A Reuters szerint az új élelmiszerekről szóló jelentést az EU Bizottságának kell megerősítenie.