VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vukics Ferenc: Szlovákia volna az új vakcinakísérleti terep? Megkezdték az 5–11 évesek oltását
Tisztelt Olvasó!


A Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalat márciusban jelentette be, hogy már 12 év alatti gyerekeken is teszteli a koronavírus elleni, közös fejlesztésű vakcináját. A kísérleteket az észak-karolinai Duke Egyetemen kezdták meg, ahol az orvosok egy 9 éves ikerpárt oltottak be először a vakcinával. Sharon Castillo, a Pfizer szóvivője akkor kijelentette, hogy a tudósok a vakcina három különböző adagját tesztelik majd 144 gyereken. Mindegyik adagot először az 5–11 év közötti, majd a 2–4 év közötti, végül a 6 hónapos és 2 év közötti gyerekek kapták meg. Következő lépésként a vállalat meghatározta a leghatékonyabb dózist, amelyet aztán újabb 4500 gyermeken teszteltek le az elmúlt hónapokban.

Vajon kik adhatják ezekhez a kísérleti vakcina-vizsgálatokhoz a gyerekanyagot?

Ezt követően az összes nagy gyógyszergyártó rövid időn belül bejelentette, hogy már ő is előrehaladott kísérleteket folytat ebben a témában. A Moderna, a Johnson & Johnson a 6 hónapos és 12 év közötti gyerekeken kísérletezett, az AstraZeneca pedig az Oxfordi Egyetemmel együtt indított el egy kísérletet Nagy-Britanniában. Ők a vakcinájukat 6 éves gyermekeken tesztelték akkor.

Azóta a 12 feletti korosztályban is megkezdték a Pfizer vakcina használatát. Az egyedüli kivételt a britek jelentették (16 év alatt nem endélyezték), akik szerint a megengedhetőnél nagyobb kockázatot okoznak a Pfizer vakcinájának mellékhatásai, mint amekkora előnyt jelentenek a beoltott gyerekek a járványban.