top of page

1848-49 pénzügyi, gazdasági háttere, Rotschild döntése (Czobor Imre ünnepi jegyzete)




Korosztályom a történelmet a munkásmozgalom fejlődéstörténeteként tanulta, de most sem jobb a helyzet: leírják az események láncolatát az ok-okozat feltárása nélkül.

 

Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes-plébános az egyik tudós magyar, aki az egyházi irattárak dokumentumai alapján rávilágított a forradalom és szabadságharc pénzügyi, gazdasági hátterére, ez pedig röviden a következő:

 

I. Ferenc osztrák császár, birodalma építkezéseire, gazdasági fejlesztésére nagy összegű hitelt vett fel a Rotschild bankháztól. A császárság osztrák és cseh-morva részén végeztek nagyobbrészt iparfejlesztést. A hitel visszafizetésének részletei az adóbevételekből történtek, különösen nagy adóterheket róttak ki a Magyar Királyság területére, ahol emiatt általános volt az elégedetlenség.

 

1848-ban a forradalom szikrája elég volt a magyar szabadságharc kitöréséhez. A szabadságharc 1949-re győzni látszott. A független magyar kormány a gazdaság megszilárdítására törekedett. Kossuth Lajos pénzügyminiszterként a birodalomról leváló, önálló gazdaság megteremtése érdekében bevezette a forintot. Ezt nevezte a nép Kossuth-bankónak. Fedezete csekély volt - főként azok az arany ékszerek, melyek nemzeti közadakozásból gyűltek össze - de a magyar nép bizalommal fogadta, a gazdaság beindult.

 

Rotschild Salamon látta, hogy az osztrák császár kezén maradt tartományokból a kihelyezett hitele nem fog visszatérülni. Megegyezett ezért I. Miklós cárral, akihez szintén nagy összegű hitelt helyezett ki, hogy fizetési engedmények fejében segítsen leverni a magyar szabadságharcot.


Az orosz csapatok megindultak. A szabadságharc elbukott. A kiadott parancs alapján a császári katonák ádázul üldözték a Kossuth bankót rejtegetőket. A Kossuth bankókat, a független gazdaság pénzét elégették. A magyarságot a császári adók fizetésére kötelezték.

 

Megtörtént tehát újkori történelmünk azon eseménye, ahol a pénzhatalom megváltoztatta a történelem menetét, eldöntötte egy nemzet sorsát. 

Emlékezzünk hőseinkre!

 

Czobor Imre

Pápáról

 

Utóirat:


Írásom forrását, Darvas-Kozma József beszédét a YouTube-ról törölték. Annak egy rövid változata van fenn „Trianon egyik (Valódi!!!) oka - Darvas-Kozma József beszéde 2012 március 15-én” címmel.






742 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page