top of page

Amerikai hoax: faji erőszakról hazudott Jussie Smollett, és meg is úszhatja


Újabb hihetetlen botránysorozat rázza meg Amerikát: egy közepesen ismert fekete és meleg színész megrendezhette a saját megverését, szélsőséges fehérekre fogva a támadást. Hazugsága gyakorlatilag bebizonyosodott, de az ügyészség végül különösebb indoklás nélkül ejteni látszik az ügyet – amin a rendőrség és még Chicago demokrata polgármestere is kiakadt. Ez a Jussie Smollett-sztori.

Hetek óta egy Jussie Smollett nevű, fekete és meleg sorozatsztár ügye tartja lázban Amerikát, hihetetlen fordulatokkal.

A sztori legalább olyan jól összefoglalja a megőrült amerikai közélet minden szeletét, mint a Ralph Northam virginiai demokrata szenátor körüli balhésorozat (utóbbiról itt írtunk: Abortusz, metoo, Ku-Klux-Klan: egy sztoriban a mai Amerika minden nyomorúsága).

Jussie Smollett idén januárban azzal állt elő, hogy megverte őt két szélsőséges fehér férfi,

ennek híre pedig az egész amerikai baloldalt tiltakozásra késztette. Nem sokkal később kiderült, hogy a Smollettet sújtó gyűlöletbűncselekmény – kamu. Az ügyészségnek hála azonban úgy tűnik, hogy a színész mégis megúszhatja szárazon.

„Ez MAGA-ország”

A történet január 22-én kezdődött. E napon a Fox székházába – ahhoz a csatornához tehát, ahol az Empire, Smollett sorozata fut – a színésznek címezve egy rasszista és homofób gyűlölködést tartalmazó levél érkezett, amelyhez állítólag fehér port is mellékeltek. „Meg fogsz halni, fekete buzi” – egészen pontosan ez állt a levélben. Január 29-én aztán robbant a hír: Smollett kórházba került, miután hajnali 2 óra felé Chicagóban elverte két fehér férfi. A hírek úgy szóltak, hogy Smollett a metró felé menet éppen a menedzserével telefonált, amikor a két símaszkot viselő támadó nekirontott, kötelet akasztottak a nyakába, valamilyen folyadékot öntöttek rá, illetve eltörték az egyik bordáját, miközben azt üvöltözték, hogy „ez MAGA-ország”. Már ekkor gyanakodni kezdtek egyesek a sztori hitelességében,

Chicago ugyanis nem kifejezetten az a hely, ahol a farkasordító hidegben szélsőséges trumpisták garázdálkodnának.

Másnap a rendőrség képeket tett közzé egy biztonsági kamera felvételéből, amely megörökítette a támadást. Az elkövetkező napokban mindenki, aki csak él és mozog Hollywoodban, kifejezte a szolidaritását Smollett-tel, valamint a rasszizmus elleni harcra hívott fel. Ja, és persze azt sem felejtették el, hogy Trumpot tegyék felelőssé a történtekért.

(...)

De mi vezette Smollettet arra, hogy megrendezze a saját megverését? A rendőrség szerint

a színész azért gőzölhetett be, mert nem volt megelégedve a fizetésével. Azzal akarta előrébb lendíteni a karrierjét, hogy „hasznot húz a rasszizmus okozta fájdalomból és dühből”.

Az Empire készítői viszont kétlik, hogy ez állt volna az álmártíromság mögött: Smollett hosszútávra szóló szerződéssel rendelkezett, epizódonként 125 ezer dollárt kapott, és senkinek nem beszélt arról, hogy kevesellné a fizetését. A TMZ nevű bulvárlap másféle teóriát kockáztat meg: szerintük Smollett az elmúlt időben a zenei karrierjére koncentrált, és dühítette, hogy az első albuma gyengén kelt el.

A színész 2017-ben egyébként F.U.W. címmel egy Trump-ellenes r'n'b számot is megjelentetett, amiben egy Trump-maszkot viselő férfit megszólítva a következő sorokat énekli: „Építs falat. Nem gátolsz meg abban, hogy szeressük egymást. / Írd újra a törvényt. Nem gátolsz meg abban, hogy szeressük egymást. / Ellenállni, ellenállni, ellenállni, ellenállni…”

(...)

 

12 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page