top of page

Fehér emberek lemészárlásáról forgattak „művészfilmet”


Why Don't We Murder More White People?, azaz „Miért nem gyilkolunk meg még több fehér embert?” címmel rövidfilmet forgattak az Egyesült Államokban, melyet le is vetítettek egy San Franciscó-i művészeti komplexumban. Valamilyen kifürkészhetetlen okból kifolyólag ez kimaradt a CNN és a BBC híradásából.

A nyíltan a fehér emberek tömeges kiirtásáról lamentáló „művészfilm” lényegében kisebbségi háttérrel rendelkező – és egyben lelkileg teljesen sérült – emberek fehérellenes agymenéseiről szól. A forgatókönyv nagyon egyszerű: a szereplők a kamerának elmondják, hogy mit gondolnak a fehér emberekről, az úgynevezett „fehérségről” (fehérek kultúrája), bennük ez milyen félelmeket vagy érzelmeket kelt, végezetül pedig választ adnak arra a nemcsak vegytisztán rasszista, hanem büntetőjogi kategóriába illő kérdésre, miszerint miért nem gyilkolunk meg még több fehér embert?

A filmben megszólalókat szemmel láthatóan nem zavarja a kérdés, bele sem gondolnak abba, mi lenne, ha valaki ugyanilyen címmel forgatna filmet, csak mondjuk a „fehér” jelzőt kicserélné „négerre”, „muszlimra” vagy mondjuk „latinóra”. A sértett kisebbségi szerepkörükbe szorulva inkább arról beszélnek, hogy mennyire félnek a fehér emberektől, mennyire gyűlölik a fehérséget, mennyi időt töltenek el arra, hogy a fehérekről elmélkedjenek, és hogy mennyire kiirtandó jelenség ez a nagybetűs FEHÉRSÉG.

(Idő közben a YouTube eltávolította az eredeti felvételt)

A kisfilmet megnézve az jut az ember eszébe, hogy ez akár egy groteszk vicc is lehetne, hiszen annyira abszurd és akkora képtelenségek hangzanak el benne, csak hát a gond az, hogy ezt mind a készítők, mind pedig a megszólalók véresen komolyan gondolják. Nem is értem, hogy maradhatott ki ennek a filmnek a híre a fősodratú, toleranciapárti médiából.

 

22 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page