top of page

A Bolsoj a kritika ellenére is kitart a feketére sminkelt táncosok mellett


A moszkvai Nagyszínház továbbra is feketére sminkelt táncosokkal fogja színpadra vinni A bajadér című előadását, figyelmen kívül hagyva, hogy egy amerikai balett-táncos "faji szempontból érzéketlennek" nevezte a produkciót, ezzel heves vitát kiváltva a közösségi médiában.

Az afrikai-amerikai balerina, Misty Copeland a múlt héten tett közzé az Instagramon egy fényképet, amelyen két fekete testfestékkel bekent fehér bőrű táncosnő látható A bajadér próbája közben. Copeland, aki 2015-ben azzal írt történelmet, hogy ő lett az Egyesült Államok leghíresebb balett-társulatának, az American Ballett Theatre-nek (ABT) az első fekete bőrű első táncosnője, "faji szempontból érzéketlennek" nevezte a produkciót.

Copeland kritikájára reagálva a moszkvai Nagyszínház főigazgatója, Vlagyimir Urin a RIA Novoszty orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a produkciót több ezerszer adták már elő Oroszországban és külföldön, és a Bolsoj nem fog belemenni egy ilyen jellegű eszmecserébe. "Sértettséget érezni emiatt egyszerűen nevetséges" – jegyezte meg a Urin, hozzátéve, hogy soha senki nem panaszkodott még a produkció miatt, vagy látott benne bármiféle tiszteletlenséget.

(...)

"Fájdalmas arra gondolni, hogy számos prominens balett-társulat nem hajlandó színes bőrű táncosokat alkalmazni, és helyette a testfestést választja" – fűzte hozzá Copeland, akinek egyébként nincs kötődése az orosz produkcióhoz, csupán újraposztolt egy képet, amelyet állítólag egy 14 éves orosz balett-táncos tett közé először, és amelyet eltávolítottak az Instagramról számos goromba komment miatt.

Copeland bejegyzését mostanáig több mint 65 ezren kedvelték, és a táncos széles körű támogatottságot élvez a közösségi médiában. Néhány orosz színházi szakértő és balett-táncos ugyanakkor védelmébe vette a Bolsoj produkcióját, mondván, hogy azért van szükség a fekete sminkre, mert nincs elég fekete bőrű előadó az országban. A bajadér egy Indiában játszódó romantikus tragédia. A darabban az 1877-es szentpétervári premierje óta szerepelnek fekete sminket viselő előadók.

 

13 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page