top of page

Az adókedvezmény hatásai


Orbán Viktor miniszterelnök a 2020 január 9-i kormányinfón kijelentette, hogy a személyi jövedelemadó-mentességet a kormány ki akarja terjeszteni a háromgyermekes anyákra is.

Hogy ez a kétség kívül jól hangzó esetleges intézkedés javítja majd, vagy pedig nem a magyarországi gyermekvállalási kedvet, azt sokan elemzik a kijelentés óta. Lehetséges, hogy ahelyett, hogy pozitív irányba fordítaná, inkább csökkentheti születések számát. Alább Tóth I. Jánosnak, a Szegedi Tudományegyetem Filozófia tanszék docensének gondolatai a témáról, aki saját kutatásairól a következőképpen vall:

“Jelenleg a fenntartható népesség kérdésével foglalkozom. A demográfiai folyamatok, amelyeket mindannyian formálunk és elszenvedünk, emberi léptékkel mérve lassúak, és különösen lassan változnak. Mindamellett meggyőződésem, hogy a fenntartható népesség megteremtése, úgy globális, mint lokális szinten a fenntartható fejlődés és egyben századunk meghatározó kérdése.”

(...)

Sajnos a háromgyerekes nők adómentességének van egy járulékos jellegű negatív demográfiai hatása a három- és többgyermekes anyák újabb gyerekvállalásra. Ezek a nők nyilvánvalóan nagyobb jövedelemre tesznek szert, ha dolgoznak és megkapják az adómentes jövedelmüket, mint ha vállalnak még egy gyereket, és csak GYED-et, illetve GYES-t kapnak.

(...)

Egy alternatív javaslat

Egy apró módosítással javítható az intézkedés hatékonysága. Megfontolásra ajánlom azt a lehetőséget, hogy az első gyermek után az anya 20%-os, a második gyermek után 30%-os, a harmadik gyermek után 50%-os, a negyedik gyermek után pedig 100%-os adókedvezményt kapjon. (Természetesen ezek csak ad hoc arányszámok, amelynek az értékét a költségvetés teherbíró képessége és a natalista szempontok is módosíthatják)

Ebben az esetben nemcsak a kétgyerekesek, hanem a gyerektelenek, az egy- és a háromgyerekesek is közvetlenül arra lennének ösztönözve, hogy vállaljanak még egy gyereket. E javaslat alapján a közvetlen pronatalista ösztönzésben részesülő termékeny korú nők száma félmillióról kétmillióra növekedne, miközben az antinatalista hatásban részesülő termékeny korú nők száma kétszázezerről hetvenezerre csökkenne.

 

12 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page