top of page

Ideje átgondolnunk a kapcsolatunkat Kínával. (Nigel Farage véleménye – és egy hozzászólás)

Nem kellene végre felnőtt ember módjára beszélnünk Kínáról a Nyugaton, kezdve azzal az egyértelmű igazsággal, hogy a rezsim – az állategészségügyi ellenőröktől a titkosrendőrségig – sok szempontból felelős ezért a rémálomért? Nem kellene végre emlékeztetnünk magunkat arra, hogy Kína egy szörnyű kommunista diktatúra, egy megfigyelésalapú társadalom, ami saját polgárainak ezreit végzi ki minden évben? Felül kell vizsgálnunk a viszonyunkat a pekingi rezsimmel szemben. Túl hosszú ideig nem volt egy globális vezető se, aki fel mert volna szólalni ellne, vagy aki feltételekhez kötötte volna a közeledését a rezsimhez. A globalizáció prioritásait annyira fontosnak gondoltuk, hogy meg se fontoltunk az emberi jogok kérdését. Ez teljességgel hibás.

(...)

Ironikus, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök épp ezen a héten panaszkodott arról, hogy az EU nem segít az országán, miközben bőkezűen dicsérte barátját, Xi elnököt, aki a jelek szerint tettre kész volt. Hasonlóképpen Olaszország is örömmel fogadta el Kína segítő kezét orvosi segélyszállítmányok képében. Jó lenne, ha a segítségnyújtás ilyen aktusai legalább a kialakult helyzet miatti felelősség legalább minimális elismerésével járnának együtt, és hát nem igazán lehet hibáztatni a szerbeket, és különösen az olaszokat, amiért oda fordulnak segítségért, ahonnan egyáltalán érkezik ilyesmi. Mégis, ez a globális válság egy jó alkalom arra, hogy újrakalibráljuk kapcsolatainkat ezzel a gyilkos diktatúrával, ami ilyen zűrzavart hozott a világra.

***

Részlet egy hozzászólásból:

Idáig szimpatikus volt ez a manus, de ezt most nem kellett volna. Korántsem biztos, hogy a kínaiak felelősek ezért a járványért.

Kapcsolódó cikkünk: itt.

 

28 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page