top of page

“Önök félreértik a helyzetet!” – Orbán Viktor és Kocsis Máté helyretette az ellenzéket a parlamentbe

Nem lehet korlátlan felhatalmazást adni senkinek, a mostani kormány egyébként sem érdemes rá. Nem lehet a bajt arra használni, hogy éppen azt ne őrizzük meg, amiért küzdöttünk – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a kérdés az, hogy van-e olyan intézkedés, amit nem tettek meg és meg kell tenni. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az Országgyűlés feladata, hogy ellenőrizze a kormányt. Tóth Bertalan (MSZP) pedig arról beszélt, el kellene dönteni, hogy a vírust akarja legyőzni Orbán Viktor vagy az ellenzéket? Kocsis Máté felszólalásában pedig arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy mondjanak igazat. Hazugság ugyanis az, hogy korlátlan hatalmat kapna a kormány a javaslat elfogadásával. Orbán Viktor azt hangsúlyozta: az ellenzéki pártok félreértik a helyzetet, nem fix időszakra kér felhatalmazást, amit egyébként bármikor visszavehet a parlament. A miniszterelnök szavai szerint örülnek a támogatásnak, biztatásnak és azt kéri, ne hátráltassák a vészhelyzetben a kormány védekezési mechanizmusát. Gyurcsánynak pedig megköszönte, hogy gazdasági válságkezelő tanácsokat adott neki. Arról is beszélt, hogy a kijárási tilalom bevezetését mérlegelni fogja a kormány.

Gyurcsány szerint nincs gazdasági válság és a DK nem támogatja a kormány felhatalmazását a rendkívüli intézkedésekben. De a Jobbik sem támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását, minderről Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője beszélt és az erről szóló törvényjavaslatot támadta. Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint tényleg nagyobb jogosítványokat kaphat a kormány, ebben eddig is támogatták őket. De ők sem szeretnék megadni a felhatalmazást a kormány számára. A politikus kevesellte az adó- és járulékelengedést, és készpénzt osztanának. Szabó is bejelentette, hogy nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, miért nem akarják támogatni a törvényjavaslatot.

Kocsis Máté a Fidesz frakciócsoportjának nevében elsőként mindazon emberek munkájáért mondott köszönetet, akik részt vesznek a vírus elleni küzdelemben.

Ne most sarkosítsuk ki a különbséget egymás között (…)

Hozzátette:

Egy óránk van a négyötödös szavazásig, azzal is tudnak segíteni, ha kimennek. Ne akadályozzanak meg bennünket. Korlátlan hatalom? Nem igaz, amit mondanak. Nincs korlátlan hatalom, ne csapjuk be az embereket!

Kérdésként feltette:

Tudják, miről szavazunk? Arról, hogy az eddigi intézkedéseket megkönnyítjük-e.

Aláhúzta: A járványnak nem akkor lesz vége, amikor a kormány vagy az ellenzék azt akarja. Kocsis Máté arról is beszélt, hogy senki nem tudja, mit hoz a jövő. Szavait taps kísérte.

Orbán Viktor megköszönte, hogy elmondták az ellenzéki felszólalók, hogy mi lenne a dolga.

Olyan döntéseket kell hozni, hogy nincs idő vitára. Én nem meghatározott időre kérem a korlátlan felhatalmazást, hanem addig, amíg tart a vészhelyzet. Önöknek minden nap megvan a joga arra, hogy azt mondják: eddig és ne tovább. Önök félreértik a helyzetet.

A miniszterelnök megköszönte Gyurcsány Ferencnek, hogy gazdasági válságkezelő tanácsokat adott neki. Hozzátette: nem kellene lekicsinyelni a gazdaságvédelmi intézkedéseket.

Értsék már meg, hogy mi a GDP…

Megkérte a képviselőket, ne terjesszenek rémhíreket. Nem zárták be az iskolákat, az épületek nyitva vannak, az oktatás digitális módon történik.

Az a helyzet, hogy az a szülő, aki nem tudja megoldani a gyerekvigyázást, azt az oktatási intézményben megoldják.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a tájékoztatás folyamatos és széleskörű.

Folyamatos katonai művelet van, készletgazdálkodás. Sorrendet jelöltünk ki: intenzív ágyak mellett dolgozók, koronavírusos betegek, kórházi osztályon dolgozók…lehet ezzel szemben hangulatot kelteni, de mi a legjobb tudásunk szerint, a készleteket figyelembe véve hozzuk meg a döntéseinket.

A kijárási tilalom bevezetését mérlegelni fogja a kormány, de több komolyságot vár el ebben a témában az ellenzéktől. Nem segélyt, hanem munkát akarnak adni. Minden pénzt arra fognak fordítani, hogy a munkáltatókat segítsék. A hatósági ár kérdésével is foglalkoztak – mondta a miniszterelnök. A védekezési eszközök gyártásából a kormány nem tudja kivenni a részét, értelemszerűen a hatósági ár arra vonatkozhat, ami a piacon van.

Az önök remek javaslata azt eredményezheti, hogy egyetlen maszk sem lesz az üzletekben.

Kiemelte: a Jobbik javaslata rossz, nem tudja támogatni. Hozzátette: nem felhatalmazási törvényről van szó, ezt a kifejezést ne használják az ellenzékiek. Majd arról beszélt: óvatosan a román példákkal, mert ott még inkább megvonják a parlament jogkörét. Hozzátette:

A parlamenti képviselők az ország vezetői. A felelősség között van különbség a kormány és az ellenzék tagjai között. A kormánypártiakkal szemben az az elvárásom, hogy 133 bátor ember kell, itt, a kormány oldalán. Vigyék végig azokat a döntéseket, melyek meggyőződésük szerint az ország érdekét szolgálják.

Nehéz idők jönnek, mindenki szedje össze magát, és nőjön fel a feladathoz – zárta a viszonválaszát Orbán Viktor.

 

6 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page