top of page

Járóka Lívia: Teljes felszólalásom a LIBE mai ülésén a magyarországi jogállamisággal kapcsolatban

Köszönöm a szót Elnök Asszony! Köszönöm Biztos Úr! És köszönöm Jourovà biztosnak a tiszta beszédet, hogy Magyarország nem vezetett be túlzó intézkedéseket!

Tragikusnak tartom, hogy világjárvány idején legitimen megválasztott kormányokat támadnak, fakenews-zt fabrikálva. Sajnálom, hogy megint a Sargenti-jelentés receptje alapján alakul ez a mostani jelentés is, hamis vádakra építve, eltúlzott helyzeteket bemutatva, például a Romák helyzetét illetően Magyarországon. Nagyon fontos lenne, hogy minden egyes EU-s tagállamot ugyanolyan mértékben megvizsgáljunk. De úgy látom, hogy a kettősmérce most sem marad el.

(...)

Felháborítónak tartom antropológusként, mivel sok éves kutatás áll mögöttem ezekben az érintett országokban, hogy amikor szocialista kormányok vannak hatalmon, akkor az EU semmi kivetnivalót nem talál, de ahogy konzervatív-keresztény kormányok kerülnek hatalomra, sérülékeny csoportokat kéretlenül zászlajukra emelve azonnal megtalálnak és a jogállamiságra hivatkozva kettős mércével mérve a legrosszabb helyzetben tüntetik fel az országunkat.

Nagyon aggasztónak tartom ezt a hozzáállást, és ez a kettősmérce az egész jogállamiság vitát és mechanizmust alapjaiban rombolja szét. Az EU-nak minden eszköze meg van arra, hogy egyenlő alapokon, egyenlő elbírálásban részesítse a tagállamokat. Ez lenne a legfontosabb.

 

19 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page